Güçlü bir hafıza için yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. Eskiden unutkanlık sadece ileri yaşlardaki insanlarda olan bir şeydi.
Artık günümüzde unutkanlık sorunu genç yaştaki insanlarda da görülebiliyor. Unutkanlıkla baş etmek için öncelikle sağlıklı beslenmek gerekiyor.
UZAK DURMANIZ GEREKENLER
Unutkanlıkla mücadele etmek için ilk olarak kızartılmış gıdaları tüketmemek gerekiyor. Hazır ve dondurulmuş gıdalarda beyne direk etki ediyor. Özellikle alkol tüketimi beyni adeta bitiriyor. Tüm bunların yanı sıra hareketsizlikte unutkanlığa yol açabiliyor. Bu yüzden hareketli bir yaşam tarzını benimsemek şart.
ZERDEÇAL MUCİZESİ
Yapılan araştırmalarda zerdeçalın inanılmaz bir faydası ortaya çıktı. Daha önce Halk TV'de de zerdeçalın faydalarından bahsettiğimiz çok sayıda içerik yayınlamıştık.
Tayvan'da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdeçal tüketmenin diyabetin ilk evresinde ve bilişsel becerilerinde azalma riski bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini gösterdi.
Diyabet teşhisi koyulan 60 yaşın üzerinde kadın ve erkeklerin katıldığı araştırmada, bilim adamları zerdeçalın hafızaya etkisini araştırdı. Katılımcılar kahvaltıdan önce ve saatler sonra hafıza testine tabi tutuldu.
Kahvaltıda bir gram zerdeçal tüketen katılımcılar testlerde daha başarılı oldu. Araştırmanın sonuçları, "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition" dergisinde yayımlandı. Daha önceki araştırmalar, orta yaşlı diyabet hastalarının beyin hacmi kaybına daha yatkın olduğunu, bunun sonucunda da hafıza ve düşünme becerilerini kaybetme riski taşıdıklarını ortaya koymuştu.