Son dönemde gençler arasında hafıza sorunlarının sıkça görüldüğü bir trend dikkat çekiyor. Aslında daha çok ileri yaşlarda karşılaşılan bu sorunlar artık gençler arasında da yaygınlaşmaya başladı.
Gençlerdeki hafıza sorunlarının temel nedenleri arasında sağlıksız beslenme alışkanlıkları, uyku düzensizlikleri, vitamin eksiklikleri ve depresyon gibi faktörler bulunuyor. Özellikle teknolojinin yoğun kullanımı, bilgisayar ve cep telefonlarıyla geçirilen uzun saatler, hafıza sorunlarını daha da erken yaşlara çekmiş durumda.
B12, D3 vitaminleri ve folik asit eksikliği de gençlerde hafıza problemlerine yol açabilen etkenler arasında. Bu nedenle uzmanlar, gençlerin yaşam tarzlarını gözden geçirerek bazı alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğinin altını çiziyorlar.
Önerilen Çözümler:
1. Düzenli kitap okuma alışkanlığı edinilmeli.
2. Düzensiz yaşam tarzı terk edilmeli. Düzenli uyku düzeni şart.
3. Yanlış beslenme alışkanlığından uzak durulmalı.
4. Hazır yiyecekler ve kızartılmış gıdaların tüketimi sınırlandırılmalı.
5. Bilgisayar ve akıllı telefonların kullanımı sınırlandırılmalı.
6. Bol su içilmeli ve mutlaka günde en az azından 1 saatlik yürüyüş yapılmalı.
HAFIZAYA İYİ GELEN BAHARATLAR
1. Zerdeçal
Nöronların gelişiminde önemli bir role sahip beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) proteini, hafıza ve öğrenmede etkilidir. Depresyon ve Alzheimer gibi hastalıklarda BDNF proteinin azaldığı bilinir. Araştırmalara göre, kurkumin BDNF proteini artırıyor. Bu sayede yaşa bağlı beyin fonksiyonlarının azalmasında ve çeşitli beyin hastalıklarında da yararlı olabileceği düşünülür. Hafıza gelişimine de katkısı olabilir.
Alman bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, zerdeçalın içerdiği bir maddenin, sinir hücrelerinin gelişimine yardımcı olarak beyin sağlığını desteklediğini gösterdi. Araştırmacılara göre, günde 1 çay kaşığı zerdeçal tüketmek bile beyni korumaya yetiyor.
2. Safran
Safrandaki krosin, özellikle Alzheimer hastalarında bilişsel yetenekleri geliştirmek ve hafızayı geliştirmek için çok faydalıdır. Faydaları, bazı ilaçlara çok benzer. Ayrıca safran, çoğu durumda yan etki göstermez.