'Günde 2 litre su için' tavsiyesi çürütüldü

Aberdeen Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, günde iki litre su tüketme önerisinin doğru olmadığını gösterdi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) gibi konunun uzmanları, günlük toplam su alımının iki litre olmasını tavsiye etse de, yeni yapılan çalışma, bunun çoğu durumda birçok insan için çok yüksek bir miktar olduğunu ve su alımı için "herkese uyan tek bir ölçü" politikasının uygulanamayacağını ortaya koydu.

23 farklı ülkeden 8-96 yaş arası 5 bin 600'den fazla kişinin katıldığı çalışmada, bilim insanları, katılımcıların su ihtiyacımızla yakından ilişkili olan ve vücudun toplam su alımı ve su kaybı hareketini ifade eden su devir hızını analiz etti. Science dergisinde yayınlanan çalışmada, katılımcılar bilim insanlarının gözlemini kolaylaştırmak adına hidrojen izotopları içeren izlenebilir sudan tüketti.

Su devir hızı kişiden kişiye göre değişiyor

Araştırma, sıcak ve nemli ortamlarda ve yüksek rakımlarda yaşayanların yanı sıra sporcular, hamile ve emziren kadınların daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu, çünkü bu kişilerde su devir hızının daha yüksek olduğunu gösterdi.

Makalede yer alan bilgiye göre, su devir hızının en yüksek olduğu bireylerin ortalama 4,2 litre ile 20-35 yaş arası erkekler olduğu gözlemlenirken, bu değerin yaş ilerledikçe azalarak 90'lı yaşlardaki erkeklerde günde ortalama 2,5 litreye düştüğü görüldü.

20-40 yaş arası kadınlarda ortalama 3,3 litre olan su ihtiyacının, 90 yaşına gelindiğinde 2,5 litreye düştüğü gözlemlendi.

Su devir hızıyla ihtiyaçla eşdeğer değil

Aberdeen Üniversitesi'nden Profesör John Speakman, su döngüsünün içme suyu ihtiyacına eşit olmadığını paylaştı. Speakman, "20'li yaşlarındaki bir erkek günde ortalama 4,2 litre su devir hızına sahip olsa bile, her gün 4,2 litre su içmesi gerekmez" diyerek su ihtiyacın yarısının günlük tüketilen ürünlerden sağlandığını aktardı.

Londra Roehampton Üniversitesi'nden Profesör Lewis Halsey ise şunları ekledi:

"Su, insanın hayatta kalması için elzemdir ve su ihtiyacımızı tam olarak ölçmek zor bir iş olmaya devam etmektedir. Bu araştırma iklim, yaş, fiziksel aktivite, hamilelik ve gıdalardan su alımı gibi faktörlerin gerçekte ne kadar su alımına ihtiyacımız olduğunu nasıl belirleyebileceğine ışık tutuyor."

Yaşam Haberleri