Sinirbilim ve psikoloji alanında uzun yıllara dayanan araştırmalara dayanarak, çocuğunuzun esnek ve dayanıklı bir beyin geliştirmesine yardımcı olacak yedi ebeveynlik kuralını burada bulabilirsiniz.
1. Marangoz değil, bahçıvan olun
Sana tuhaf mı geldi? Marangozlar ahşabı istedikleri şekle sokarlar. Bahçıvanlar, nazikçe işleyerek ve şekillendirerek nesnelerin kendi başlarına büyümesine yardımcı olur. Benzer şekilde, ebeveynler çocuklarını belirli bir şeye, örneğin virtüöz bir kemancıya dönüştürebilirler. Veya çocuğun hangi yöne giderse gitsin sağlıklı büyümesini teşvik eden bir ortam sağlayabilirler. Ne tür bir bitki yetiştirdiğinizi öğrendikten sonra, kök salmasını ve gelişmesini sağlamak için "toprağı ayarlayabilirsiniz".
2. Çocuğunuzla konuşun ve kitap okuyun
Araştırmalar, bebeklerin sadece birkaç aylık olduklarında ve kelimelerin anlamlarını anlamadıklarında bile beyinlerinin onları zaten kullandığını gösteriyor. Bu daha sonraki öğrenmeler için sinirsel bir temel oluşturur. Yani ne kadar çok kelime duyarlarsa etki o kadar büyük olur. Ayrıca daha iyi kelime dağarcığına ve okuduğunu anlama becerisine sahip olacaklar. Çocuklara "duygu sözcüklerini" (örneğin üzgün, mutlu, hayal kırıklığı) öğretmek özellikle faydalıdır. Ne kadar çok bilirlerse o kadar esnek hareket edebilirler. Kendinizi insanların gizemli dünyasına, onların hareketlerine, duygularına ve seslerine dair bir tur rehberi olarak düşünün.
3. Olayları açıklayın
Çocuğunuzun sürekli “Neden?” diye sorması yorucu olabilir. Ancak ona bir şeyi açıkladığınızda, dünyadan yeni bir şey almış ve onu öngörülebilir hale getirmiş olursunuz. Beyin iyi tahminlerde bulunduğunda daha verimli çalışır.
"Neden" sorularına "Çünkü ben öyle dedim" şeklinde yanıt vermekten kaçının. Neden belirli bir şekilde davranması gerektiğini anlayan çocuklar, eylemlerini daha etkili bir şekilde düzenleyebilirler.
Eğer bildikleri tek şey, "Annem öyle dedi diye bütün çikolatayı yememeliyim, başım belaya girer" ise, sen orada olmadığında bunun hiçbir faydası olmaz. Çocukların şunu anlaması daha iyidir: "Tüm kurabiyeleri yememeliyim çünkü midem ağrıyacak ve dişçiye gitmem gerekecek." Bu mantık onların eylemlerinin sonuçlarını anlamalarına yardımcı olur ve empatiyi geliştirir.
4. Kişiyi değil, etkinliği tanımlayın
Oğlunuz kız kardeşinin kafasına vurduğunda ona "kötü çocuk" demeyin. Spesifik olun: “Kız kardeşinize vurmayı bırak. Bu onu çok üzüyor ."diyebilirsiniz.
Aynı kural övgü için de geçerlidir: Kızınıza "iyi kız" demeyin. Bunun yerine, onun eylemleri hakkında yorum yapın: "Kardeşine karşılık vermeyerek iyi bir seçim yaptın." Bu tür ifadeler, beyninin eylemleri ve kendisi hakkında daha yararlı kavramlar oluşturmasına yardımcı olacaktır.
5. Çocukların sizi taklit etmesine yardımcı olun
Size iş gibi görünen bazı görevlerin (örneğin, evi temizlemek veya bahçedeki yabani otları temizlemek) bir çocukla nasıl yapılabileceğini fark ettiniz mi? Çocuklar izleyerek, oynayarak ve hepsinden önemlisi yetişkinleri kopyalayarak doğal olarak öğrenirler. Bu etkili bir öğrenme yoludur ve onlara ustalık duygusu verir. Öyleyse onlara minyatür bir süpürge veya bahçe küreği veya oyuncak çim biçme makinesi verin ve taklitin başlamasına izin verin.