Belirli tahıl tanelerinde doğal olarak bulunan yapısal protein olan glutene karşı birçok insanın hassasiyeti olabilir. Peki tıbbi bir gereklilik olmaksızın gluteni hayatınızdan çıkararak kilo vermeye çalışmak sağlıklı mıdır? İşte gluteni bıraktığınızda yaşamanız muhtemel değişiklikler...
1- KAS GELİŞİMİNİZ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLENEBİLİR
Gluten içeren gıdalar, genellikle protein bakımından daha zengindir. Dolayısıyla, gluten içermeyen bir diyet benimsemek, protein alımınızın azalmasına ve sonuç olarak kas kayıplarına yol açabilir.
2- KABIZLIK YAŞAYABİLİRSİNİZ
Tam buğday ekmeği ve makarna gibi gluten içeren gıdalar genellikle mükemmel birer lif kaynağıdır. Bu nedenle, tam tahıllı ürünler, günlük lif ihtiyacınızı karşılamanız için önemlidir. Gluten içeren yiyecekleri diyetinizden çıkarmak, lif alımınızın eksik olmasına ve sonuç olarak kabızlık sorunlarına yol açabilir.
3- BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ ZAYIFLAYABİLİR
Bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek ve enerji üretimi için B vitamini oldukça kritiktir. Bu önemli vitamin en zengin kaynaklardan biri gluten içeren tam tahıllı yiyecekler ve ekmeklerdir. Glutensiz bir diyet sürdürdüğünüzde, B vitamini eksikliği riski artar, bu da bağışıklık sisteminizin zayıflamasına yol açabilir.
4- KALP HASTALIKLARINA DAHA AÇIK HALE GELEBİLİRSİNİZ
İngiliz Tıp Dergisi yazarlarının 2017 yılında yayımladığı bir araştırma, glutensiz beslenmenin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırabileceğini gösterdi. Bu araştırmaya göre, tam tahıllarla zenginleştirilmiş bir diyet, aslında kalp sağlığı için oldukça faydalıdır.
5- KAN ŞEKERİNİZİN DENGESİNİ KORUYAMAYABİLİRSİNİZ
Karbonhidrat alımı genellikle kan şekerini artırır, ve bu durum gluten içermeyen diğer karbonhidratlar için de geçerlidir. Çünkü glutensiz gıdalarda istenen lezzetin elde edilmesi için daha fazla şeker eklenmesi gerekebilir. Dolayısıyla, gluten içermeyen bir diyet uygularken kan şekerinizi dengelemekte zorlanabilirsiniz.