Artık gecenin bir yarısı tuvalete kalkmayı bırakabilirsiniz.
Northwestern Medicine ürologu Dr. Edward Schaeffer, kadınların ve erkeklerin, tuvalete gitme sıklığını nasıl daha iyi yönetebilecekleri konusunda tavsiyelerini paylaştı.
Prostat kanseri konusunda uzman olan Schaeffer'in tavsiyelerden bazıları aslında oldukça şaşırtıcı.
Northwestern Robert H. Lurie Kapsamlı Kanser Merkezi Genitoüriner Onkoloji Programı program direktörü Schaeffer, "Bunun çoğu sadece eğitim ve davranış değişiklikleridir" diye açıkladı.
İşte gece sık sık tuvalete çıkan kişilere yardımcı olacak 3 ipucu…
1. YATMADAN ÖNCE FAZLA SIVI İÇMEYİN
İdrar sıklığını düşünürken yalnızca ne kadar içtiğiniz değil, aynı zamanda ne içtiğiniz ve ne zaman tükettiğiniz de önemlidir.
Schaeffer, “Pek çok insan gece idrara çıkma sıklığıyla geliyor ve bunların çoğunu eğitimle değiştirebilirsiniz” dedi.
Uzmana göre, gece yatmadan sadece su değil, içinde doğal diüretikler bulunan kafeini de tüketmemek gerekiyor.
2. YATMADAN ÖNCE ALKOL ALMAYIN
Alkolün gece idrara çıkma üzerindeki etkisinden bahseden Schaeffer, akşamları alkol almanın gece yarısı idrara çıkma isteğini artırabileceğini söyledi.
Uzman, alkolün anti-diüretik hormonun etkilerini azalttığını vurguladı.
Dr. Edward Schaeffer.
3. DİZ BOYU ÇORAP GİYEBİLİRSİNİZ
Schaeffer, periferik ödemin (bacaklarda sıvı tutulmasının) hem erkeklerde hem de kadınlarda ne kadar idrar yaptığınızı etkileyebileceğini açıkladı.
Uzman, gece yatarken ödemin damar boşluğundan çıkıp böbreklerinize “sıvı artışı” olarak dönebileceğini söyledi.
GECE İDRARA ÇIKMA NEDENLERİ NELERDİR?
Noktüri yani gece sık idrara çıkmak yaşla doğru orantılı bir şekilde artış gösteren bir durumdur. 18-49 yaş arasında kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesine rağmen 60 yaşında durum tersine döner ve erkeklerde daha sık görülür. 50-79 yaş aralığında bulunan kişilerin yaklaşık yarısı gece idrara çıkma problemine sahiptir.
Semptomlar 50 ila 59 yaşları arasında nadiren görülür, yani her gece ortaya çıkmaz. Ancak yapılan araştırmalara göre 70-79 yaş aralığındaki erkeklerde her gece en az iki kez idrara çıkma sorunu olduğu tahmin edilmektedir.
Yapılan çalışmalar gece sık idrara çıkma sorununun siyahi ve İspanyol kökenli erkek ve kadınlarda daha fazla görüldüğünü ortaya çıkarmıştır. Ayrıca gece idrara çıkma problemi bulunan kadınların hepsinde olmasa da çoğunda aşırı aktif mesane sendromu veya sık idrara çıkma gibi diğer idrar yolu şikayetleri de bulunmaktadır.
Gebe kadınlarda noktüri sık görülen bir durum olsa da doğumdan sonra ilk üç ayda neredeyse herkeste iyileşme görülür. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu obezite, kontrol altına alınmamış hipertansiyon veya diyabet, huzursuz bacak sendromu ve periyodik bacak hareketleri, obstrüktif uyku apnesi, reflü, iyi huylu prostat büyümesi ve konjestif kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkların gece sık sık idrara çıkma nedenleri olabileceği saptanmıştır. Ayrıca noktüri ile depresyon arasında da ilişki olduğu tespit edilmiştir.
GECE KAÇ DEFA İDRARA ÇIKMAK NORMALDİR?
Genel olarak çoğu insan gece boyunca bir defa idrara çıkmayı tolere edebilir ve bu durum normal olarak karşılanır. Ancak gece boyunca 2’den fazla kez idrara çıkma uyku ve yaşam kalitesinde azalmaya neden olur ve çeşitli negatif durumlarla ilişkilidir. Bu nedenle gece 2 3 defa idrara çıkmak sağlık kuruluşlarında kontrol altına alınması gereken bir durumdur.
Noktürinin depresyon ile olan ilişkisi de çeşitli sorunlara yol açabilir. Ayrıca erkeklerde ve kadınlarda gece sık idrara çıkma durumu hastalanma ve ölüm oranlarında artışa neden olur. Hatta gençlerde bile yapılan çalışmalar sonucu noktüri oranının artışı ölüm oranının artması ile ilişkili bulunmuştur. Gece idrara sık çıkmanın eşlik eden kalp-damar veya akciğer hastalıkları gibi diğer sağlık problemlerinin belirtilerinden birisi olmasından dolayı ölüm oranını etkilediği düşünülmektedir.
Gece sık idrara çıkma problemi ile birlikte düşük kiloya sahip olan yaşlı hastaların ise daha ağır hastalara göre ölüm riskinde artış görülür. Noktürinin neden kaynaklandığının belirlenmesi bu nedenle oldukça büyük öneme sahiptir. Bu sebeple doktorlar hastalara bir takım sorular sorarak tıbbi geçmişini öğrenir. Yapılan muayene ve tetkikler sonucu eşlik eden diğer hastalıklar veya sağlık sorunları tespit edilerek tedavi altına alınır.