Gülümseyin
"Gece uyanık kalmanın korkunç sonuçlara yol açacak korkunç bir şey olduğu fikrinden uzaklaşmaya çalışın.” diyen uyku koçu Camilla Stoddart, bu döngüyü durdurabilmek için gülümsemeyi tavsiye ediyor. “Gülümsemek serotonin ve dopamin salgılar ve kaç veya savaş tepkinizi kontrol eden sistemin tam tersi olan parasempatik sinir sistemini tetikler. Eğer mücadeleden kendinizi kurtarabilirseniz, tekrar uykuya dalma olasılığınız artar.”
Tekrar uykuya dalmaya çalışmayın
İnsanların tekrar uykuya dalmak için çabalarken yaptıkları ana hata, partnerlerini uyandırmamaya çalıştıkları için genellikle çok hareketsiz bir şekilde yatakta yatmalarıdır. Ancak bu pek işe yaramaz.
Stresle Mücadele Edin
Tekrar uykuya dalamadığımızda bunun nedeni genellikle zihnimizin meşgul olması veya bir şey hakkında endişelenmemizdir (yine de huzursuz bacak sendromu veya uyku apnesi gibi bir uyku probleminiz varsa çözüm için doktorunuza görünmeniz gerekir). "Çoğumuzun uyku sorunu yok, kaygı ve stres sorunumuz var" diyor. Foster, uyanık yaşamımızda “farkındalık, yoga veya her ne olursa olsun, sizin için işe yarayan teknikleri bulmanızı” tavsiye ediyor. Stres atmak önemli.
Ömrünüzün Nasıl Bir Dönemindesiniz?
Uzmanlar, yaşlandıkça daha fazla uyanma eğiliminde olduğumuzu söylüyor: "Çünkü uyku için sirkadiyen ritmin sağlamlığı azalır; muhtemelen gençliğimizde aldığımız uykuyu alamayacağız." İdrar üretimini destekleyen hormonlar da yaşlandıkça değişir; bu da yaşlı insanların geceleri tuvalete gitmek için sıklıkla kalkmak zorunda kalmalarının bir nedenidir. Menopoz, kadınların uykusunu, vücut ısısı (eşinizle uyuyorsanız, buna yardımcı olması için ayrı yorganlar almayı düşünün) ve değişen hormon seviyeleri dahil olmak üzere çeşitli şekillerde etkiler. "Östrojen uykuyu destekleyebilir, progesteron da sizi daha rahat ve daha az kaygılı hale getirir." diyor. "Değişen hormonlar bu kalıpları bozabilir ve aynı şey adet döngüsü için de geçerlidir."
Saati Kontrol Etmeyin
Saate bakmak “tekrar uykuya dalabilmeyi engelleyen en büyük etkenlerden biridir”. Bunun kaygı yarattığını ve daha da kötüsü, diyor Ramlakhan, muhtemelen telefonunuzun saatini kontrol edeceksiniz ve telefonda başka şeyler yapmaya kendinizi kaptıracaksınız. "Eski moda bir çalar saat kullanın ve onu kendinizden uzaklaştırın" diyor. “Saati bilmek önemli değil. Bırakmayı öğren."
Sağlıklı Alışkanlıklar Edinin
Daha iyi uyumak istiyorsanız daha iyi yaşamalısınız. Ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz: egzersiz, beslenme, stresi azaltma.
Daha derin uyumanıza yardımcı olabilecek bir liste var. Yiyecek yerine kafein kullanmamak, yeterince sıvı aldığınızdan emin olmak, daha erken yatmak (akşam 22.00 civarı) ve ailenizle daha sağlıklı bir ilişki geliştirmek. Cihazları bir kenara koymak, ışıkları kısmak ve sıcak bir banyo yapmak gibi bir uyku vakti rutinini tamamlamak bir angarya gibi gelse de çok işe yarar rutinlerdir.
Yatmadan önce biraz günlük tutun
Uzmanlar, yatmadan önce endişeleri veya kafanızı meşgul eden düşünceleri, hatta ertesi günün yapılacaklar listesini kafanızdan atmanın yardımcı olabileceğini söylüyor.
İlaçtan kaçının
Uzmanlar, uyku haplarının uyumanıza yardımcı olabileceğini söylüyorlar, "ancak uyanmanızı daha da zorlaştırabilir ve sabahları sersemlemiş hissetmenize neden olabilir ve ayrıca daha çok gündüz uykululuğunuzu da artırabilir". Daha yeni, daha kısa etkili uyku hapları gece uyanmalarında işe yarayabilir, "ancak kalkmadan önce en az dört saatinizin olduğundan emin olmanız önerilir". Geceleri artan ve uykulu hissetmenizi sağlayan hormonun tablet formu olan melatonin almanın uyanmanızı engellemeyeceğini, ancak daha kısa etkili sakinleştiricilere benzer şekilde gece uyandığınızda almanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Uyku haplarının doktorunuz tarafından reçete edilmesi gerektiğini vurguluyor. Genel olarak ilaç tedavisi uzun süreli kullanılmamalıdır ve “gece uyanmanın çözümü değildir. Neredeyse tüm vakalarda farmakolojik olmayan yaklaşımlar işe yarayacaktır."