Galata Kulesi'nde Tartışmalı Onarım Çalışmaları Tamamlandı!

İstanbul'un sembol yapılarından Galata Kulesi, 2020'de İBB'den alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredilmişti. Restorasyon sürecinde yaşananlar büyük yankı uyandırmıştı. Sosyal medyada paylaşılan iç duvarların tahrip edildiği görüntüler tartışmalara neden olmuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Galata Kulesi'ndeki onarım çalışmalarının tamamlandığını duyurarak ziyarete açıldığını bildirdi.

İstanbul'un simge yapılarından Galata Kulesi, 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bünyesine geçirilmişti. Ancak restorasyon sürecinde yaşananlar gündeme bomba gibi düşen restorasyon esnasında kulenin iç duvarlarının tahrip edildiği görüntüler, sosyal medyada büyük tartışmalara yol açmıştı.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Twitter hesabından yapılan paylaşımla, "Galata Kulesi içerisindeki akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğindeki bu uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir" şeklinde tepki göstermişti.

GALATA KULESİ YENİDEN ZİYARETÇİLERİ AĞIRLIYOR

Anadolu Ajansı'n aktardığı habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığınca Galata Kulesi'nde gerçekleştirilen onarım ve iyileştirme çalışmaları sona erdi.

Modern teknoloji ve akademisyenlerin rehberliğinde gerçekleştirilen restorasyonla kule, tekrar ziyaretçi kabul etmeye başladı.

Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği kulenin, en ilgi çeken 8'inci kattaki panoramik seyir balkonunda vatandaşlar fotoğraf çektirdi.

Kulenin 6'ncı katında da minik ziyaretçiler aileleriyle "Bul İstanbul" adında video oyununu oynadı. Ayrıca 2'nci katta bulunan Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Üsküdar'a uçuşunun bir animasyon olarak gösterildiği simülasyonu deneyimledi.

Galata Kulesi'nde 1964-1967 yılları arasında eklenen betonarme yapılar üzerinde yapılan teknik analizler ve jeoradar raporları doğrultusunda hazırlanan projeler, modern teknolojilerle ve alanında uzman akademisyenlerin rehberliğinde uygulandı.

Restorasyon çalışmaları, fen ve sanat kurallarına uygun şekilde tamamlandı. Yapı, hem kültürel mirası korunacak hem de ziyaretçilere ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi.

Kulede, ziyaretçi yönetim planlaması çerçevesinde saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.

Yaşam Haberleri