Serbest çalışma anlamına gelen freelance çalışma modeli, bir anlamda ofis ortamının istediğin yer olması anlamını da taşıyor. Kendi patronunuz, sekreteriniz, aşçınız olmak istiyorsanız ve plazaların boğucu ortamlarında kalmak istemiyorsanız bu kuralları bilerek, kendi iş ortamınızı kurabilirsiniz. Pandemi ile birlikte giderek yaygınlaşan ve evden yapılabilecek, uzaktan uygulanabilecek ve yürütülebilecek birçok meslek grubunun ayırdına vardığı bir çalışma şekli olduğunu söyleyebiliriz.
Yazarlık, editörlük, fotoğrafçılık, danışmanlık, görsel tasarım uzmanlığı, sosyal medya yönetimi, yazılım gibi birçok meslek grubu freelancerlık için çok uygun. Z kuşağı diye tabir edilen yeni nesil gençlerin de çok sevdiği bir çalışma şekli olan freelance model için neler yapmak gerekiyor?
Ne yapacağınıza karar vererek işe başlayın
Her iş öncesi olduğu gibi burada da ilk olarak ne yapmak istediğine karar vermelisin. Kendi kişiliğin, karakterin ve deneyimlerine uygun olanı bulmak ve bu alanda ilerlemek için gerekli analiz ve araştırmalara dikkat etmelisiniz. Bu aşamada kendi yeteneklerine ve geçmişte deneyimini kazandığın işe ve alana odaklanmak ister misin?
Bazı mesleklerin, ofise gitmeden, bir işletmeye bağlı kalmadan yapılması çok zevkli görünse de bu rahatlık işten de uzaklaştırabilir. Freelancerlığın verdiği özgürlük duygusuna kapılarak, yanlış alana yönelmemeye dikkat etmelisiniz.
Hangi işi yapmaktan mutlusunuz?
Freelancer olarak bir mesleğe başladığında dikkat etmen gereken noktalardan biri kendini zorlamamak ve kendini ispatlayacak işleri seçmek olmalı. Zorlanacağın ve seni istemediğin sonuçlara götürecek projelere yönelirsen sıkıntılarla boğuşman da muhtemel olacaktır. Motivasyonunu toplayabileceğin, başarıya daha hızlı ulaşabileceğin projeleri tercih etmelisin. Böyle olursa kendi çalışma programını da daha kolay oluşturur, günlük çalışma rutinlerini düzenleyebilirsin.
Odak noktanızı iyi ayarlayın
Uzaktan, yani evden ya da dışarıda bir yerlerden iş yapmaya çalışan freelancerlar için en büyük sorun odaklanmak oluyor. Tanımlı bir işlerinin olmaması ve yalnız olduklarından dolayı işe motive olmaları da zorlaşabiliyor. Başarılı bir freelancer olmak istiyorsan bu sorunu atlatmak için motivasyon yöntemlerini kendine göre ayarlamalısın. Başarı için odak noktalarının iyi ayarlanmış olması şart.
Kendinizi ne kadar geliştiriyorsunuz?
Yabancı dil hakimiyeti ve teknik yetkinlikler, freelance olma sürecinde elinizi rahatlatacaklar durumlardan. Kendi mesleki alanında yabancı ülkelerde neler yapıldığını bilmen, gelişmeleri takip etmen ve literatürü taraman işini kolaylaştırır. Teknoloji anlamında da gelişmen, yeni çıkan ürünleri takip etmen çok rahatlatıcı faktörler arasında yer alıyor.
Başarılı olmak için olmazsa olmazlardan biri ise network. Başarı ve para için gelişmiş bir çevreniz olmalı. İş yaptığın ve beraber çalıştığın kişileri, şirketleri ağına eklemek ve onları referans olarak kullanmak yararlı olacaktır.
Nasıl bir çalışma ortamınız olmalı?
Freelancer olmak istiyorsan kendi çalışma ortamını oluşturmalısınız. Kendi ofisini kurabilir ya da ev içinde özel bir çalışma alanı yaratabilirsin. Kendi masanı, çalışma koltuğunu ve diğer eşyalarını koyabileceğin ortamı kurmalısınız. Çalışma ortamınızda ışık ve ses gibi çevresel faktörleri de dikkate almalısınız.
İşte misiniz sevgilinizin yanında mı?
Freelancer olarak kariyer yapmak istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri de özel hayatınızı ve iş ortamınızı birbirinden ayırmak olmalı. İkisi arasındaki dengeyi sağlayabilirseniz başarı kaçınılmaz olur. Gün içinde iş akışını oluşturmak verimli çalışmayı da sağlar.