Mannheim'daki gıda perakendecisi BLG Kardeşler GmbH, Salmonella keşfi nedeniyle ürün uyarısı raporuna göre bir helva ürününü geri çağırmaya karar verdi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre;
"Etkilenen ürün, parti numarası 215G23 olan ve son kullanma tarihi Temmuz 2025 olan "Antep fıstıklı Suntat Helvası"dır . Bu Pazartesi günü şirket tarafından açıklandı. Aynı partiden alınan bir örnekte mide-bağırsak hastalığına neden olabilen Salmonella bulundu."
SALMONELLA NEDİR?
Salmonella, bir bakteri cinsi olup gıda zehirlenmesine neden olur.
İşte salmonella hakkında bazı önemli bilgiler:
- Yayılım Yolu: Salmonella, genellikle kontamine (kirlenmiş) yiyecek ve su yoluyla insanlara bulaşır. Et, tavuk, yumurta, deniz ürünleri, süt ürünleri, sebzeler ve meyveler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler bakteriyi taşıyabilir.
- Belirtiler: Salmonella enfeksiyonu, tipik olarak karın ağrısı, kramp, ishal, ateş ve kusmaya neden olur. Belirtiler genellikle maruziyetten 12 ila 72 saat sonra ortaya çıkar ve birkaç gün sürebilir.
- Ciddiyet: Çoğu insan için salmonella enfeksiyonu hafiftir ve kendi kendine düzelir. Ancak bazı durumlarda ciddi olabilir, özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde.
- Tetkik ve Tedavi: Salmonella enfeksiyonu, genellikle dışkı örneği testi ile teşhis edilir. Çoğu durumda tedaviye gerek yoktur, ancak dehidratasyonu önlemek için sıvı alımı önemlidir. Bazı durumlarda antibiyotik gerekebilir.
- Önleme: Salmonella enfeksiyonundan korunmanın en iyi yolu, yiyecekleri doğru şekilde yıkamak, pişirmek ve saklamaktır.