Kahvaltının en lezzetli parçası olan ve bal, reçel gibi tatlılarla çok keyifli bir yemek sunan kaymak, oldukça doyurucu bir besin. Ekmeğe sürerek yendiğinde çocuk büyük herkesin çok sevdiği bu tat, aynı zamanda tatlılara ve hamur işlerine de lezzet katmak için katılabiliyor.
Yemeklere eklenen kaymak, marketten alındığında ekonomik bir yük oluşturabiliyor. Ayrıca sağlık açısından da nerede üretildiğini bilmeniz gerekiyor. Eğer böyle bir imkanınız yoksa siz de hijyen yönünden kendi kaymağınızı evde yapmayı deneyebilirsiniz. İşte evde kaymak yapmanın püf noktaları...
Kaymak nasıl yapılır?
Malzemeler:
- 2 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 3 paket sıvı krema
Hazırlanışı:
Taze olarak aldığınız sütü kaynatın ve ılınması için bekleyin. Pastörize süt için bu işleme gerek olmayacaktır.
Sütün içerisine sıvı kremaları ekleyin. Daha sonra nişastayı ilave edin ve çırpmaya başlayın.
Çırpma işleminden sonra sütü yeniden ocağa alın. Kıvamı hafifçe koyulaşana kadar karıştırın. Koyulaştığında ocaktan alabilirsiniz.
Sütü cam veya seramik kaba aldıktan sonra üzerini streç film ile örtebilirsiniz.
Tamamen soğuduğunda ise bu kabı buzdolabına alın. Buzdolabında en az 2 saat bekletin hatta bir gece dinlendirin.
Beklettiğiniz kaymağı bıçak yardımıyla keserek, rulo gibi sarabilirsiniz.
Kaymağın mutlaka hava almayan bir kapta olması gerek. Yaklaşık 1 hafta böyle kalabilir.
Süt kaymağı nasıl yapılır?
Sütün kaynatarak da kaymak yapabilirsiniz. Bunun için mutlaka taze ve günlük sütünüz olmalı.
İlk olarak 4-5 kilo sütü bir tencereye alıp kaynatın. Süt kaynadığında kapağını kapatın ve soğumaya bırakın.
Süt soğumaya başlarken yağlı kısmı üzerinde toplanır. Tamamen soğuduğunda ise sütün üzerinde oluşan yağlı kısmı almalısınız.
Yağlı kısmı katılaştığında çırpma işlemi uygulayın. Katılaştığında hava almayan, kapaklı bir kaba alın.
Buzdolabına aldığınız kaymağı, 4-5 gün içinde tüketmeniz gerekiyor.