Türk mutfağının değişmez lezzetleri arasında yer alan kek, çok fazla çeşitte yapılmakla birlikte iyi bir kek için en önemli özellik fırında nasıl kabardığı olmakta.
İyi kabaran bir kekin muhteşem bir lezzete sahip olacağı belirtilirken, Kakaolu, üzümlü ya da havuçlu olması fark etmeksizin tüm kek türleri için sıklıkla yapılan bu hata kekin erkenden sönmesine ve yeterince kabarmamasına neden oldu.
Usta aşçılar, kekin kabarmaması ya da çok çabuk sönmesi durumunda sıklıkla yapılan hataya dikkat çekti.
YUMURTA VE ŞEKER AYRINTISI KABARMAYI BELİRLEYİCİ OLUYOR
Hangisini yaparsanız yapın kek eğer kabarmıyor ya da çok çabuk sönüyorsa yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpmıyor olabilirsiniz.
Mynet.com'da paylaşılan içeriğe göre, Kek yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta hamurun güzel bir kıvama ulaşması. Malzemelerinizin hepsinin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Yumurta, sıvı yağ ve süt gibi malzemeleri kek yapmadan 1 saat önce hazırlayın ve oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Peki kıvamı nasıl koruyacağız? Kıvamı güzel bir kek elde etmek için malzemeleri verilen sıraya göre ve azar azar eklemeniz gerekiyor. Sıvı malzemeleri karıştırırken mikser kullanın. Katı malzemeleri ise spatula ile karıştırın. Yavaş yavaş karıştırmaya özen gösterin. Un, kabarma tozu ve vanilini eklemeden önce elemeyi ihmal etmeyin. Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar iyice çırpın.
KEKİM KABARMIYOR NE YAPMALIYIM DİYENLERE ÖNEMLİ TAVSİYE
Nefisyemektarifleri.com'da aktarılan bilgiye göre, Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz. Eğer kek nasıl çok kabarır? diye merak ediyorsanız. Bu işlemle birlikte kabartma tozunu kullanabilirsiniz.
KEKİN KABARMASI İÇİN 3 TAVSİYE
Kekin kabarması için önemli olan, hamurun içerisine hava hapsolmasını sağlamaktır. İşte kekin kabarması için kullanabileceğiniz 3 öneri:
1. Kabartma Tozu ve Karbonat Kullanımı:
Kabartma tozu ve karbonat, hamur içindeki karbon dioksit gazını salarak kabarmayı sağlar. Doğru oranlarda kullanmak önemlidir. Genellikle 1 ölçü kabartma tozu, 1/2 ölçü karbonat kullanımı uygun olabilir.
Malzemelerin oda sıcaklığında olması, kekinizin kabarmasına yardımcı olabilir. Özellikle yumurta ve süt gibi sıvı malzemelerin soğuk olmamasına dikkat edin. Oda sıcaklığındaki malzemeler, daha iyi bir kabarma sağlar.
3. Hamuru Fazla Karıştırmamak:
Hamuru gereğinden fazla karıştırmaktan kaçının. Hamuru karıştırdıkça gluten oluşur ve bu da kekinizin yoğun ve sert olmasına neden olabilir. Malzemeleri karıştırdıktan sonra hafif ve nazik bir şekilde spatula veya kaşıkla karıştırmaya devam edin.