Etli ya da Zeytinyağlı Fark Etmez! Sarma Pişirirken Sakın Bu Hatayı Yapmayın

Türk mutfağının en sevilen besinleri arasında yer alan sarma, ister lahana isterse de yaprak sarma olsun büyük bir maharet gerektiriyor. Uzman aşçılar, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan sarmada yapılan yaygın bir hatayı belirterek, "Bu hatayı yapmayın, yemeği zehre dönüştürürsünüz" uyarısında bulundu.

Yaprak sarma veya lahana sarması yaparken dikkat edilmesi gereken önemli bir uyarı var. Eğer pirinci direk suyun altında yıkayıp sarmanın iç malzemesi olarak kullanıyorsanız büyük bir hata yapıyorsunuz.

1 GECE ÖNCEDEN BEKLETİN

Yaprak sarma veya lahana sarması yaparken, kullanılacak pirincin bir gece önceden bekletilmesi gerekiyormuş. Böylelikle pirinç tam anlamıyla arınmış oluyor. Eğer bugüne kadar bunu uygulamadıysanız çok yanlış yapmışsınız demektir. Yemeğinizin zehre dönüşmemesi için bu alışkanlığınızı mutlaka terk etmelisiniz.

TAM KIVAMINDA YAPRAK SARMANIN TARİFİ NASILDIR?

Malzemeler

500 gram kıyma
1 büyük soğan
1 demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı nane
Kırmızı toz biber ve karabiber
1 su bardağı zeytin yağı
2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası
Tuz

Yapılışı

*Kıymalı bir kaba alın ve içine soğanı rendeleyin.

* Daha sonra yıkanmış pirinci ve diğer tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun.

* Karışımın bol zeytinyağlı olmasına dikkat edin

* Salamura yaprakları birkaç dakika suda kaynatın.

*İç harcından alıp tek tek sarın ve tencereye dizin.

* Üstüne sarmalar üste kalacak şekilde su ekleyin ve zeytinyağı gezdirip 1,5 saat kısık ateşte pişirin.

* Daha sonra servis edin.

TAM KIVAMINDA LAHANA SARMASININ TARİFİ NASILDIR?

Malzemeler;

1 adet büyük boy lahana
6 adet soğan
3 çay bardağı pirinç
2 çay bardağı zeytinyağı
1 fincan dolmalık fıstık
1 çay bardağı kuş üzümü
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı nane
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
2 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
Tuz

Yapılışı

Pirinci ayıklayıp yıkayın ve tuzlu ılık suda yarım saat bekletin. Soğanları soyduktan sonra yarım ay şeklinde incecik kıyın. Kuş üzümünü ayıklayıp ılık suyla ıslatın. Pirinci süzgece alın.

Zeytinyağını bir tencereye koyarak dolmalık fıstık pembeleşene kadar kavurun ve ardından kıyılmış soğanı ilave edip orta hararetli ateşte karıştırarak pembeleşmesini sağlayın. Malzemeye pirinci de katıp beş dakika daha kavurun. Bu sürenin sonunda kuş üzümü de ilave ederek bir su bardağı sıcak su ekleyin. Malzemenize tuz ve şekeri de kattıktan sonra kapağını kapatarak suyunu çekene kadar pişirip demlenmeye alın.

İçin üzerine, kıyılmış maydanoz ve dereotunu serpin. Tarçın, yenibahar, karabiber, nane ve bir limonun suyunu ilave edip şöyle bir karıştırın.

Bir tencereye yarısına kadar su doldurup ve bir avuç tuz atarak ateşe koyup kaynatın. Bu arada lahananın koçanını bıçakla oyarak çıkarın. Kesik yeri alta gelecek şekilde kaynar suya koyup kapağını kapatarak iki-üç dakika haşlayıp altüst edin. Burada dikkat edeceğiniz husus yaprakların pişmesini önlemektir. Bunun için bir kevgir ve kepçe yardımıyla yumuşayan yaprakları açarak aralarına kaynar su dökmeli ve bir taraftan da yumuşayan yaprakları soğuk su dolu başka bir kaba aktarın. Bütün yaprakların aynı derecede haşlanmasını sağlamak için yumuşayan her yaprağı alarak soğuk suya koyun.

Yapraklar süzüldükten sonra damarlı kısımlarını dikkatlice alın ve 8-10 santimetre büyüklüğünde parçalara ayırın. Tencerenin dibini yırtık yapraklarla kaplayın. Yaprağı avuç içinize gelecek şekilde sol elinize alarak üzerine hazırladığınız içten bir veya yarım çorba kaşığı koyun ve uç kısımları içine gelecek şekilde sigara gibi sarın.

Dolmaları sararken hepsinin aynı kalınlıkta ve aynı boyda olmasına özen gösterin. Sarmaları tencereye düzgünce dizip kalan yapraklarla üzerini örterek tabakla kapatın. Dolmaların yarısını biraz geçecek kadar su ilave ederek kapağı kapatıp bir taşım kaynatın. Hafif ateşte suyunu tamamen çekene kadar 25-30 dakika pişirin.

Tencereyi soğuttuktan sonra lahana sarmalarını servis tabağına alarak limonla süsleyebilirsiniz.

TAM KIVAMINDA KARA LAHANA SARMASININ TARİFİ NASILDIR?

Malzemeler

3 Bağ karalahana

Karalahana sarma iç harcı

750 gr satır kıyması
3 adet kuru soğan
1 su bardağı haşlanmış mısır yarması
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvı yağ
Karabiber
Pul biber
Tuz

Yapılışı

Öncelikle kara lahanaları kaynar suda haşlayıp(fazla yumuşatmadan) soğuk sudan geçirin.Damarlı kısımlarını keserek alın. 3 adet kuru soğanı küp küp doğrayın. Karıştırma kabına ıslatılmış yarmaları, kıymayı, soğanları, zeytinyağı, salça, maydanoz, karabiber, pul biber, tuz katın ve iyice karıştırın. Lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.Kalem gibi sarın. Tencereye kara lahana sarmalarını dizin. 2 su bardağı suyu tencereye ilave edin. Önce hızlı ateşte kaynatın. Sonra ocağı kısık ateşe ayarlayıp sarmalar yumuşayana kadar pişirin. Kapağını kapatıp yarım saat demlendirin. Afiyet olsun.

Yaşam Haberleri