Et yemeyenler için altın değerinde! Fakat çok az kişi tüketiyor

Düşük kalori ve yüksek besin değeriyle öne çıkan mantar, B vitamini, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin. Uzmanlar, bağışıklığı güçlendiren mantarın sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini belirtiyor ve tüketimin teşvik edilmesini öneriyor.

Etlik Şehir Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yasemin Kuşcu, mantarın düşük kalori içeriğine rağmen yüksek besin değerine sahip olduğunu belirterek, özellikle B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin bir sebze olduğunu vurguladı. Ancak buna karşın Türkiye’de kişi başına yıllık mantar tüketiminin oldukça düşük olduğuna dikkat çekti.

Kuşcu, mantarın yalnızca besin değeriyle değil, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle de öne çıktığını ifade etti. Tüketim oranlarının beklenen düzeye ulaşmadığını söyleyen Kuşcu, kültür mantarı başta olmak üzere farklı türlerde mantar üretiminin son yıllarda arttığını belirtti. Özellikle et tüketmeyenler için mantarın önemli bir alternatif olduğunu söyledi.

Mantarın doğal ortamda kontrolsüz şekilde toplanıp tüketilmesinin sakıncalı olduğunu hatırlatan Kuşcu, "Kültür mantarlarının tüketimine bakıldığında kalori içeriği düşük ve besin değeri çok yüksek." dedi.

Kuşcu, mantarın içeriğindeki B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanların bağırsak ve kalp sağlığı açısından da önemli faydalar sağladığını belirtti.

Mantarın sofralarda daha fazla yer alması gerektiğini söyleyen Kuşcu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Selenyum ve beta glukan içeriğinden dolayı mantarın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri var. Bu nedenle özellikle büyüme gelişme çağındaki çocuklar ile gençler için öneriyoruz. Protein içeriğinin de yüksek olması nedeniyle de et tüketmeyen vejetaryenlerin özellikle mantar tüketimini öneriyoruz.

Toplum olarak aslında mantardan biraz uzak duruyoruz. Bu durum pişirme şekli ve sunumdan da kaynaklanıyor. Mantara çok alışkın değiliz. Bunun için de mantarın pişirilmesine yönelik uygun ve değişik tarifler geliştirebilir. Sağlık profesyonellerinin görüşleri alınabilir. Eğitim kampanyaları düzenlenebilir. Mantarın faydaları daha çok anlatılarak da mutlaka tüketimi teşvik edilmeli."

Uzmanlar, doğru pişirme yöntemleri ve bilinçli tüketim alışkanlıklarıyla mantarın sofralarda daha sık yer alması gerektiğini belirtiyor.

Yaşam Haberleri