Siz de et yedikten sonra kendinizi uyuşuk ve mıymıy hissediyor musunuz? Yaygın olarak görülen bu durumun aslında yediğiniz etle hiçbir alakası yok.
YEMEKLERDEN SONRA GÖRÜLEN UYUŞUKLUĞUN SEBEBİ NE?
1980'li yıllarda ABD'de 'triptofan' isimli aminoasidi içeren besin takviyelerinin satışı yasaklanmıştı. Yetkililer, bu yasaklamaya gerekçe olarak, aşırı triptofan tüketiminin kas spazmlarına neden olması gösterildi. Özellikle de Batı ülkelerinde 'Şükran günü' kutlamalarında sıklıkla tüketilen hindi etinde bulunan yüksek triptofan miktarı, et tüketiminin de uyuşukluğa neden olduğu inancını ortaya çıkardı.
Bu görüş, yaygın olarak bilinmesine karşın büyük ölçüde hatalar içeriyor. Triptofan aminoasidinin mayıştırıcı etkisi, ancak aç karnına ve tek başına tüketilirse gözlemlenebiliyor. Yemekten alınan triptofan ise mideye diğer gıdalarla birlikte girdiği için bu etkiyi yaratamıyor.
Üstelik triptofan, yalnızca hindi etinde bulunmuyor. Öyle ki permasan peynirinde, triptofan miktarı 2.5 kat daha fazla. Tavuk yumurtasında ise 4 kat daha fazla triptofan bulunuyor.
DİYABET VE HİPOGLİSEMİ HASTASI OLABİLİRSİNİZ
Yemeklerden sonra görülen bitkinlik ve mayışıklık hali, tüketilen yemeğin ağırlığından kaynaklanmakta. Buna karşın hafif yiyecekler tüketilmesine karşın aynı sorunları yaşıyorsanız, diyabet ve reaktif hipoglisemi hastası olma ihtimalinizi ciddiye almanız gerekiyor.
Et Yedikten Sonra Kendinizi Yorgun Hissediyorsanız Dikkat Edin! Bu Hastalığa Yakalanmış Olabilirsiniz
Izgara ya da etli bir tencere yemeği yedikten sonra kendinizi yorgun hissediyor musunuz? Bu tür besin tüketimlerinin ardından gelen 'uyuşukluk' hissi hakkında çalışmalar yürüten bilim insanları, et yedikten sonra hissedilen bu durum hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.