İnsanlar çağlar boyunca et tüketmişlerdir. Binlerce yıl öncesine dayanan mağara ve kaya resimleri bunu kanıtlıyor. Tıpkı dünyanın farklı köşelerindeki eski uygarlıklardan elde edilen arkeolojik buluntular gibi. Et, dünyanın neresinde olduğunuza bağlı olarak sayısız hayvandan elde edilebilecek et için kullanılan bir şemsiye terimdir. Bu makalenin odak noktasını daraltmak için esas olarak en çok tüketilen üç ete (kümes hayvanları, domuz eti ve sığır eti) değineceğim . Bu etlerin tüketiminin testosteron seviyenizi artırıp artıramayacağına ve nasıl artırabileceğine bakacağız:
Önemli bulgular
Et, özellikle de yağsız ve işlenmemiş etler, testosteron üretimini ve genel sağlığı destekleyebilen protein, çinko, magnezyum ve çoklu doymamış yağlar gibi besinler açısından zengindir.
İşlenmiş etlerin aşırı tüketimi veya alımı, testosteron seviyeleri ve sperm sayısı dahil olmak üzere erkek cinsel sağlığına zarar verebilir.
Et testosteron düzeylerine katkıda bulunsa da tek çözüm bu değildir; dengeli beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli uyku, hatta testosteron artırıcılar ve terapiler de önemli roller oynayabilir.
Etin Besin Bileşimi
A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 , E, K vitaminleri .
Doymuş yağ
Tekli doymamış yağ
Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerini içeren çoklu doymamış yağ
Protein
Kreatin
Magnezyum
Çinko
Kalsiyum
Selenyum
Potasyum
Fosfor
Sodyum
Manganez
Et ve Testosteron
Protein
Et mükemmel bir protein kaynağıdır. Doğru miktarlarda alınan protein, kilo alımını düzenlemenin veya azaltmanın bir yolu olabilir . Bunu iştahı azaltarak (tokluğu artırarak), metabolizmayı artırarak ve kiloyla ilişkili hormonları etkileyerek yapar.) Kilo alımı, düşük testosteron için bir risk faktörüdür . Bütün bunlar et proteininin düşük testosteron riskinizi azaltabileceği anlamına gelir .
Çinko
Çinko , cinsel sağlık üzerinde olumlu etkisi olduğu uzun zamandır bilinen bir eser mineraldir . Son yıllarda yapılan çalışmalar çinko takviyesinin kan testosteron düzeylerini artırabildiğini buldu. Bu sonuç çinko selenyumla birleştirildiğinde daha da belirgindir . Et, çinko ve selenyumun en iyi besin kaynaklarından biridir.
Magnezyum
Bir makromineral olarak vücudunuzun birçok şey için magnezyuma ihtiyacı vardır. Testosteron üretimi bunlardan biridir. Konuyu detaylı olarak ele aldığım bu makaleye göz atın .
Çoklu doymamış yağlar
Çoklu doymamış yağlar testosteron üretiminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Araştırmalar çoklu doymamış yağların daha fazla tüketilmesi ile serbest testosteronun artması arasında bir korelasyon olduğunu göstermektedir .
Çok fazla et diye bir şeyin olduğunu unutmayın. Uzmanlar günde 70 gramdan fazla almamayı öneriyor . Ayrıca, burada bahsettiğim faydaların işlenmemiş, yağsız et tüketildiğinde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir; işlenmiş etlerin yüksek miktarda alınması, sperm sayısı da dahil olmak üzere erkek cinsel sağlığına zararlıdır .
Testosteron Düzeylerini Yükseltmenin Diğer Yolları
Vegan/vejetaryen diyeti yapıyorsanız veya testosteron seviyenizi arttırmanın farklı bir yolunu tercih ediyorsanız seçenekleriniz vardır. Testosteron güçlendiriciler vitaminler, mineraller, amino asitler ve bitki özlerinden yapılan doğal takviyelerdir. Vücudunuzun kendi testosteron üretimini uyararak çalışırlar ve genellikle çok az yan etkisi vardır veya hiç yoktur . Testosteron güçlendiriciler, bunları düzenli egzersiz , dengeli beslenme ve yeterli uyku ile birleştirirseniz işinizi halledebilir .
Testosteronunuz orta ila şiddetli derecede düşükse, doktorunuz muhtemelen size testosteron artırıcılardan daha güçlü bir ilaç vermek isteyecektir; yani testosteron replasman tedavisi (TRT) . TRT , sentetik androjenik anabolik steroidleri doğrudan vücudunuza verir ve böylece testosteron seviyenizi etten, testosteron güçlendiricilerden veya sağlıklı bir yaşam tarzından çok daha hızlı yükseltir . Diğer taraftan TRT pahalıdır ve ciddi sağlık riskleri taşır.
Çözüm
Et çoğunlukla sağlığınız için iyi olan bileşikler ve minerallerle doludur. Et tüketiminin testosteron seviyenizi artırabilmesi mantıklıdır. Ne yazık ki, yalnızca ete güvenmek, testosteronunuzu olması gereken yere ulaştırmak için aylarca veya yıllarca beklemek anlamına gelir. Ayrıca et önemli miktarda doymuş yağ içerir ve bunun çok fazlasını almak kötü kolesterolünüzü yükseltebilir.
Somut değişiklikleri görmeye başlamanız sadece haftalar veya birkaç ay sürebilir.