Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan Erzincan tulum peyniri, kentin yüksek yaylalarında yıllardır doğal yöntemlerle üretiliyor.
Göçerler, mayıs-haziran aylarında hayvanlarını 1500-3000 rakımlı, zengin bitki örtüsüne sahip meralara çıkarıyor.
Akkaraman koyunu ve kıl keçilerinin sütünden üretilen ve 6 ay olgunlaştırılan tulum peyniri, eşsiz lezzetiyle sofralarda yerini alıyor.
Göçerler, sağdıkları sütü Kemah tuzu ve doğal peynir mayası (şirden) ile birleştirerek Erzincan tulum peynirini üretiyor.
YILDA BEŞ BİN TON
Bu peynir, koyun postundan yapılan tulumlara, plastik bidonlara veya vakumlu ambalajlara konularak satışa sunuluyor. Erzincan’da yılda yaklaşık beş bin ton tulum peyniri üretiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Alper Koçaker, 2 bin 200 rakımlı Heybeli Yaylası’nda yaptığı açıklamada, Erzincan’ın 450 bin hektarlık mera alanıyla küçükbaş hayvancılıkta önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Erzincan tulum peynirinin, yaylalarda otlayan koyun ve keçilerin sütünden üretilip 6 aylık olgunlaşma süreci sonunda sofralara ulaştığını ifade eden Koçaker, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ürünümüz hem hayvanların otladığı meralardaki otların kalitesi hem de yaylalarımızın iklim ve coğrafi konumu nedeniyle kendine has bir karakteristik özelliğe sahip. Dolayısıyla ülkemizin muhtelif yerlerinde üretilen bütün peynirlerden ve tulum peynirlerinden bariz farklılıklar içermekte. Gerek tadı gerekse aroması gerek tekstürü (sert, kırılgan ama ağızda dağılan yapısı) ile ön plana çıkmakta. Bu farkını da hem ülkemizdeki coğrafi işaret tescili hem de Avrupa Birliği nezdindeki coğrafi işaret tesciliyle kanıtlamış bulunmakta."
Koçaker, göçerlerin zorlu yayla koşullarına rağmen üretimlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek "Onların bu emekleri sayesinde Erzincan tulum peyniri karakteristiğini kazanıyor." dedi.
Erzincan İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ise kentte 650 bin küçükbaş hayvandan yılda 5 bin tona yakın tulum peyniri üretildiğini belirterek, coğrafi işaret tescilinin mutluluk verici olduğunu vurguladı:
"Artık o bir dünya markası. Bu yayları boş bırakmayan üreticilerimize ne kadar teşekkür etsek azdır. Sofralarımızı süsleyen tulum peynirini doğal haliyle sunan üreticilerimize minnettarız. Bakanlığımızın ve devlet büyüklerimizin destekleriyle Erzincan tulum peynirinin dünya markası olması üreticilerimizin daha çok üretmesine sebep olacaktır"
Üretici Kazım Erel de coğrafi işaret tescilinin üretimlerine güç kattığını belirterek şöyle konuştu:
"Zor şartlar altında üretim yapıyoruz. Yaylaya çıktığımızda çok sıkıntılar çekiyoruz ama bu işi de severek yapıyoruz. Devletin de bize vermiş olduğu desteklerle, son zamanlarda Avrupa Birliği’nden tulum peynirimizin tescillenmesi bize artı kazandırdı. Üretim şevkimiz arttı."