Üreticiler genellikle klasik tereyağının görünümünü taklit eden ambalajları seçtiğinden, yanlış anlamak çok kolaydır. Benzer bir şekle, ambalaj türüne sahiptirler ve etiketlerde inekler veya tereyağı talaşının resmi gösterilir. Tereyağların çoğu %82 ila 86 oranında süt yağı içerir; bu, yasal minimum sınırın oldukça üzerindedir ve kremamsı bir tat ve muadillerinde bulunamayan tipik bir kıvam sağlar.
TEREYAĞINI GERÇEK TEREYAĞI YAPAN ŞEY NEDİR?
Çek mevzuatına göre yalnızca en az %80 süt yağı içeren ürünler tereyağı olarak etiketlenebilir. Ayrıca yalnızca %16 oranında su ve en fazla %2 oranında su içerebilir . yağsız süt katıları. Gerçek tereyağı yalnızca süt yağından yapılır ve bu nedenle tamamen doğaldır; herhangi bir boya, koruyucu madde, stabilizatör, koyulaştırıcı, lezzet arttırıcı veya antioksidan veya diğer "E"ler içermemelidir.
Mağazalarda daha düşük süt yağı içeriğine sahip ve dolayısıyla daha ucuz olan tereyağı çeşitlerini de bulabiliriz. Ambalajlarında her zaman bunun daha düşük yağ içeriğine sahip tereyağı olduğu belirtilmelidir . Bu tereyağın dörtte üçü yağ (%60-62 yağ içeriği) veya yarım yağ (%39-41 yağ) olabilir.
Kaliteyi bu şekilde test edebilirsiniz:
YAĞ İÇERİĞİNE GÖRE FARKLI TEREYAĞI TÜRLERİ
Tereyağı paketinin üzerindeki bir diğer olası etiket ise "taze" veya "sofra"dır. Taze tereyağının üretim tarihinden itibaren en fazla 20 gün süreyle satılabileceğini ve 8 °C'ye kadar bir sıcaklıkta saklanması gerekiyor. Sofralık tereyağı ise daha uzun bir raf ömrüne sahiptir; buzdolabında veya dondurucu sıcaklıklarında bir yıla kadar saklanabilir.
Tereyağından farklı olarak karışık katı ve bitkisel yağlar ile gerçek tereyağı için kabul edilmeyen diğer bileşenleri içerirler. Su oranının yüksek olması nedeniyle stabilizatörler, emülgatörler veya antioksidanlar yardımıyla dayanıklılıklarının sağlanması gerekir. Böyle bir ürünün ambalajında her zaman "karışık yağ" yazılmalıdır, bu da onun gerçek tereyağı olmadığının temel göstergesidir.