Elektronik sigaralar sanıldığı kadar masum değil, işte hayatınızı kurtaracak bilgiler

Elektronik sigaralar içerisinde kanserojen maddeler barındıran, ciddi sağlık problemine yol açan bağımlılık yapıcı bir çeşit tütün ürünüdür. Elektronik sigaranın ürün özelliklerindeki değişkenlik bağımlılığın risk ve ciddiyetini önemli ölçüde artırmaktadır. Dolayısıyla elektronik sigaralar sanıldığı kasar masum değil...

Kokusu yok, her yerde içiliyor ve üstüne üstlük “sigara içmiyorum” dedirtecek kadar masum sanılıyor...

Peki son yılların çok tercih edilen elektronik sigaraları ne tür tehlikeler içeriyor? Elektronik sigaranın içerisinde neler var?

İçinde neler var?

Elektronik sigaranın içinde farklı miktarlarda sıvı nikotin, glikol, propilen, gliserin ve tercihe göre aromalı maddeler bulunmaktadır. Nikotin içeren bir sıvının ısıtılarak gaz ortamında dağılması ile üretilen bu sıvıyı kişiler buhar halinde ciğerlerine çeker. Nefes verildiğinde ise bu buhar diğer kişiler tarafından solunabilir. Yani sadece kendinizi değil hiç kokmuşu yokmuş sandığınız bu buhar çevrenizi de etkiler.

Bağımlılık yapmıyor sanmayın!

Elektronik sigaranın normal sigaralar gibi bağımlılık yapma etkisi oldukça yüksektir. Çünkü içinde sigarada olan nikotin vardır. Elektronik sigara kullanan kişiler çevrelerine zarar vermediğini ve bağımlılık yapmadığını düşünseler de bu doğru bir bilgi değildir.

30 puf e-sigara 1 adet sigaraya eş değer

İçen kişinin sigara kadar koku vermediği için içtiğinin anlaşılmadığı elektronik sigarada 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotin alınıyor. Günde kaç puf çektiğinizi saymıyorsunuz ama kaç sigara içtiğinizi biliyorsunuz. Bu nedenle e-sigara, sigaraya göre daha fazla nikotin alınmasına da neden oluyor.

Kronik akciğer hastalığı

Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisindeki hava keseciklerini koruyan, vücuttaki yabancı maddelerin yutulmasından sorumlu hücrelerin işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olan akciğer hastalığına yol açabilir. Elektronik sigara içindeki nikotin, kullanan kişide bağımlılığa neden olmakla birlikte, mide-bağırsak sistemindeki yan etkilerden, baş ağrısına, çarpıntıya, ağız ve cilt hastalıklarına kadar birçok sağlık sorununa da yol açmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü devrede

Dünya Sağlık Örgütü gittikçe yaygınlaşan elektronik sigaranın insan vücuduna etkileri ile ilgili bir açıklama yaparak elektronik sigaranın da tıpkı sigara gibi öldürücü etkileri olduğunu belirtti. ABD'deki California Üniversitesi'nde gerçekleştirilen araştırmada, elektronik sigara tüketen kişilerin diğer kişilere göre iki kat daha fazla kalp krizi geçirme riskine sahip olduğu açıklandı. Ayrıca dikkat ve beyin gelişimini de etkiliyor. Sigara kullanımını artırma potansiyeli nedeniyle e-sigara kullanımının yaygınlaşmasının engellenmesi için Yeşilay ve Dünya Sağlık Örgütü özelikle son yıllarda birçok çalışma yapıyorlar.

Yaşam Haberleri