El Nino Bitti Sıradakine Hazır Olun!

Dünyada son 13 aydır aralıksız kırılan sıcaklık rekorları, El Nino'nun sona ermesiyle birlikte La Nina'ya yerini bırakıyor. Uzmanlar, "Artık 'rekor sıcaklık' lafını çok fazla kullanamayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

El Nino dönemi sona erdi, La Nina dönemi başlıyor. uzmanlar tarafından geçtiğimiz 13 ay boyunca kırılan sıcaklık rekorlarının sık yaşanmasının düşük olacağı belirtiliyor. Bu süreçte küresel ortalama sıcaklıkların, insanlık tarihinin en sıcak haziran ayı olan 2023'e göre 0,14 derece daha yüksek olduğu kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, 2024 yılı başından bu yana 182 günden 127'sinin en sıcak gün olarak kaydedildiğini ve bu yılın ilk 6 ayının insanlık tarihindeki en sıcak 6 ay arasında yer aldığını vurguladı. Ayrıca, geçtiğimiz 13 ay boyunca her bir ayın sıcaklık rekoru kırdığını belirtti.

La Nina döneminin başlamasıyla birlikte, 2024 yazının muhtemelen en sıcak ikinci veya üçüncü yaz olarak kaydedilebileceği öngörüsünde bulunan Kurnaz, küresel ortalama sıcaklıkların artık rekor kırma olasılığının azaldığını ifade etti. Türkiye ve Akdeniz Havzası'ndaki diğer ülkelerin ise iklim değişikliğinden olumsuz etkileneceği, sıcaklıkların artarak kuraklık riskini yükselteceği ve ani, şiddetli yağışların görülme ihtimalinin artacağı uyarısında bulundu.

Kurnaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İklim değişikliği hiç olmazsa El Nino dönemleri sıcak dönemler, La Nina dönemleri serin dönemler olarak algılanır. Ancak bu lafı söyleyemiyoruz çünkü sıcaklık artıyor sadece bazı dönemlerde çok daha fazla, bazı dönemlerde daha az. Temmuz başı itibarıyla El Nino etkisi bitti ve yavaş yavaş La Nina'ya geçiyoruz dolayısıyla bundan sonraki aylar, geçtiğimiz 13 ayın kırdığı rekorları devam ettirmeyecek. Bundan sonra yine sıcak zamanlar görecek olsak da 'rekor sıcaklık' lafını çok fazla kullanamayacağız."

Bu yılın çok büyük ihtimalle en sıcak yaz olmayacağını ancak serin bir yaz şeklinde de anılmayacağını vurgulayan Kurnaz, 2024 yazının en sıcak ikinci veya üçüncü yaz olarak kayıtlara geçebileceği tahmininde bulundu.

Yılın geri kalan kısmında nadiren de olsa sıcaklık rekorlarıyla karşılaşılabileceğini sözlerine ekleyen Kurnaz, "Dünya ortalama sıcaklığının rekor kırma olasılığı artık çok azalıyor. Çünkü geçtiğimiz sene 3 Temmuz'da sıcaklık rekorları çıldırmaya başlamıştı. Bu sene 3 Temmuz'da öyle bir çıldırma yok. Dolayısıyla geçen senenin sıcaklıkları 3 Temmuz'dan itibaren bu senenin sıcaklıklarının üstünde gitmeye başladı. Bundan sonra bu sene boyunca böyle olacak. Hani belki arada sırada bir iki gün çok yüksek bir sıcaklık olabilir ama onun dışında genel yaklaşım olarak bir rekor beklemiyoruz."

Yaşam Haberleri