Üzerindeki küfü kestiğimizde kalan ekmeğin zararsız olacağını düşünebilirsiniz. Ancak görünen küf sporları buzdağının sadece görünen kısmı. Mantarlar âleminin üyesi olan küf mantarları, çıplak gözle görmenin çok zor olduğu hif adındaki kök benzeri yapılarıyla hızlıca büyüyerek ekmeği içeriden kuşatırlar. İçerisinde küf mantarları bulunan bazı peynir türleri ile soya sosu gibi gıdaları sağlık tehdidi olmaksızın tüketmemiz küflü ekmek yemenin de zararsız olacağı yanılgısına yol açabilir.
Yaklaşık 300.000 üyesi olduğu düşünülen küf mantarlarının birçoğu zararsızken, bazı türleri ölümcül olabilecek derecede tehlikelidir ve ekmeğimizde gelişen mantarın hangi türde olduğunu çıplak gözle anlamak imkânsızdır. Bu nedenle küflenen ekmek mutlaka atılmalıdır.
EKMEĞİN KÜFLENMEMESİ İÇİN NE YAPILMALI?
Oda sıcaklığı 20 derece civarında olmalıdır. Ekmek kiler veya ekmeklik gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Tüketebileceğinden daha fazla ekmeğin varsa onu saklamanın en iyi yolu buzdolabında dondurmaktır. Ekmeğin dondurulmasıyla sıcaklık, ekmeğin bayatlamasını durdurur ve donmuş ekmeği ısıtınca ilk gün gibi taze tüketilebilir.
Fırından aldığınız veya evde yaptığınız ekmekleri sıcakken asla poşetlemeyin, önce mutlaka oda sıcaklığına gelene dek soğutun.
Ekmeği saklamak için plastik poşetler yerine hava almayan ekmek saklama kutularını tercih edin. Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusunu 15 günde bir sirkeli su ile silin. Sirkeli su bakteri ve küflerin oluşumunu engeller.
EKMEK NASIL DEĞERLENDİRİLİR?
Bayat ekmeği en iyi şekilde değerlendirmenin yolu bayat ekmekle yapılan tariflerden geçiyor.
Bayat ekmekten yapılan kruton, galeta unu, tost, bayat ekmekli omlet gibi tariflerle ekmeği değerlendirebilirsiniz.