Edirne tava ciğeri evde nasıl yapılır? Ustasından püf noktalar

Edirne Tava Ciğeri Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, kurbanlık danalardan elde edilen karaciğerle evde tava ciğeri yapılabileceğini belirtti. İmrak, evde nasıl yapılacağını tek tek anlattı.

Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Uğurcan İmrak, Kurban Bayramı’nda vatandaşların kurbanlık danaların karaciğerinden evde Edirne tava ciğeri yapabileceğini belirterek, yemeğin tarifini paylaştı.

Kentte ünü sınırları aşan ve gastronomi turizminin önemli bir parçası olan tava ciğerin, bazı püf noktalarıyla evde de hazırlanabileceğini vurgulayan İmrak, bayram dolayısıyla vatandaşların bayramını da kutladı.

İmrak, yaptığı açıklamada, tarifin ilk aşamasında dana ciğerinin dikkatle temizlenmesi gerektiğini belirtti:

"Kurbanlık danalarımızdan elde ettiğimiz karaciğerleri Edirne tava ciğeri olarak değerlendirebiliriz. Zarı ve sinirleri keskin bir bıçakla ayıklanan ciğer, yaprak şeklinde ince ince kesilir. Bol suyla yıkanır ve kanı tamamen akıtılır."

Ciğerin tuzlandıktan sonra 15-20 dakika buzdolabında dinlendirilmesini öneren İmrak, pişirme aşamasına da dikkat çekti. Ciğerin yüksek ısıda ve derin tavada pişirilmesi gerektiğini belirterek tarifini şöyle sürdürdü:

"Hazırlanan ciğerler beyaz buğday unuyla harmanlanır ve ayçiçeği yağının içinde kızartılır. Yağın iyice kızması lazım. Denemek için tavanın içine bir parça ciğer atılabilir ve ciğer yağın üzerine çıkarsa gerekli ısıya ulaşıldığı anlaşılır. Ardından tüm ciğerleri tavaya atabiliriz. Derneğimizin kurucu başkanı merhum Bahri Dinar, tava ciğeri için 'dünyanın en hızlı pişen tek yöresel yiyeceği' tanımlamasını yapardı. Pişirmesi 1 dakikayı geçmiyor ve hazır oluyor. Ciğerin yanında Karaağaç acı biberi, yoğurt ve cacık tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Deneyecek tüm vatandaşlarımıza afiyet olsun."

Yaşam Haberleri