Son zamanlarda sürekli gündeme gelen küresel iklim değişikliği aslında insanlığın süregelmesi için çok önemli bir konu. Küresel iklim değişikliği gezegenin ekosistemine ciddi zararlar verirken sosyal yapılar üzerinde de büyük etkiler ortaya çıkarıyor. Küresel iklim değişikliğinin en önemli ve en belirgin özelliği ise kutup bölgelerinde meydana gelen buzul erimeleri.
Hele ki Antarktika’daki buzullarda gerçekleşen erimeler yalnızca doğal dengeleri bozmakla kalmayıp, aynı zamanda insan yaşamına da çok ciddi etkide bulunuyor.
BUZULLAR ERİYOR, İNSAN YAŞAMI TEHLİKEYE GİRİYOR
Küresel iklim değişikliğinin önemli ölçüde etkisini gösteren durum yukarıda da bahsettiğimiz üzere Antarktika’daki buzulların eriyor olması. Meydana gelen bu erimeler dünya genelinde birçok etkiye sebebiyet verebilir. Peki bu buzullar erirse ne olur? İşte buzulların erimesi sonucunda dünyada gerçekleşme ihtimali olan 8 etki:
1. DENİZ SEVİYELERİ YÜKSELECEK
Antarktika’da bulunan buzulların erimesi sonucunda deniz seviyelerinde yükselmeler meydana gelecek. Çok ve büyük buzulların eriyerek okyanusa karışması, kıyı bölgelerini de etkileyebilir. Bu durum ise sellere, taşkınlara, kıyı erozyonlarına neden olabilir.
2. KIYI BÖLGELERİ SULAR ALTINDA KALACAK
Deniz seviyeleri yükseldikçe doğal olarak birçok kıyı şehri, yerleşim yerleri sular altında kalma riski ile karşı karşıya gelecek. Bu durum milyonlarca insanın evini terk etmesine yol açabilir.
3. DONMUŞ VİRÜSLER YENİDEN CANLANACAK
Konuya ilişkin araştırmalarda bulunan bilim insanları buzullarda donmuş olan virüslerin, erime sonucu ile tekrar hayata dönebileceklerini ve bu durumunda farklı hastalıklara yola açabileceğini açıkladı.
Sıcaklıkların her geçen gün daha da yükselmesi bölgenin Dünya yüzeyinin altındaki kalıcı donmuş tabaka olan permafrostu şimdiden eritiyor. Oldukça riskli olan bu durum karşısında bilim insanları bakteri ve virüslerin yeniden ortaya çıkmasın halinde ne kadar büyük risklerin taşıyıcısı olduklarını araştırıyor.
4. EKOSİSTEM DEĞİŞECEK
Eriyen buzullar, deniz suyuna karıştıkça tuzlu su ve tatlı su birbirine girecek. Dolayısıyla deniz ekosistemi bu durumdan olumsuz etkilenecek. Hem suyun tuzluluğundaki değişim hem de sıcaklık değerlerindeki değişim deniz yaşamını olumsuz etkileyecek.
5. İKLİMLER DEĞİŞECEK
Büyük miktarlardaki buzların erimesi sonucunda bu durum okyanus akıntılarını etkileyecek. Dolayısıyla da küresel iklim modellerinde değişimler meydana gelecek. Bölgesel hava desenleri, yağış rejimleri ve sıcaklık dağılımları, bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
6. METAN SALINIMI ARTACAK
Eriyen buzullar, buzun altına hapsolmuş metan gazının atmosfere salımını artırma riski taşıyor. Güçlü bir sera gazı olan metan iklim değişikliğinde hızlanmaya yol açabilir.
7. EKONOMİ ETKİLENECEK
Buzulların erimesi sonucu kıyı şehirlerin sular altında kalması, altyapı kayıplarına neden olurken bir yandan da göçü artıracak. Bu durum ise ekonomik istikrarı tehlikeye sokacak. Öte yandan deniz taşımacılığı ve balıkçılık gibi iş kolları da zarar görebilir.
8. KUTUP HAYVANLARI YOK OLACAK
Kutup ayıları, foklar, penguenler kutup bölgelerinde yaşayan özel canlılardır. Buzulların erimesi en çok da onları etkileyecek ve yaşamlarını tehlikeye atacak.