Pancar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ve kendi kendine üretemediği önemli mineral ve vitaminlerle doludur. Pancarın içerdiği vitaminler görme ve kemik gelişimi gibi vücut fonksiyonlarını desteklerken aynı zamanda bağışıklık sistemimizi de güçlendirir.
İçerdiği kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve demir gibi mineraller özellikle kaslarımız, dişlerimiz ve kemiklerimiz için önemlidir.
Pancarın kan basıncı ve kolesterol üzerinde faydalı bir etkiye sahip olabileceğini ve aynı zamanda inflamatuar enzimleri de inhibe ettiğini gösteren çalışmalar da vardır.
SPORCU İÇECEĞİ OLARAK TÜKETİLEBİLİR
Britanya Exeter Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, pancar suyunun sporcuların performansı üzerindeki etkisini test etti. Pancarın içerdiği nitrat sayesinde sporcuların daha üretken olduğu ve karar verme becerilerinin geliştiği ortaya çıktı.
Üniversite Profesörü Jones'a göre iyileşmeler nitrattan kaynaklanıyordu. Pancardan elde edilen nitrat, tükürükteki enzimlerle birlikte çalışır ve nitrik oksidin kan dolaşımına girmesini sağlar, bu da kaslardaki kan ve oksijen akışını artırır ve böylece daha yüksek performansa katkıda bulunur.
DİŞ ÇÜRÜMESİNİ ÖNLER
güçlü bir sebze olan “pancar” aynı zamanda diş çürümelerini önlemeye de yardımcı olabilir. Avusturya'da yapılan bir araştırmaya göre bilim adamları, pancarın içerdiği nitratın tükürük yoluyla nitrite dönüştürüldüğü, bunun da diş çürümesine neden olan bakterilere saldırıp büyümesini belirli bir süre geciktirebildiği sonucuna vardı.