Keşif, İran'ın güneydoğusundaki Jiroft bölgesinde gerçekleşti. Bilim insanları, taş tüpün üzerinde yapılan incelemeler sonucunda rujun M.Ö. 1.936 ile 1.687 yılları arasına tarihlendiğini belirledi.
Habertürk'te yer alan habere göre rujun boyutu ve karmaşık süslemeleri, muhtemelen toplumun seçkin bir üyesi tarafından kullanıldığını gösteriyor. Bilim insanlarına göre, ruj tüpü bir elle tutulurken, diğer elle koyu kırmızı karışımı sürmek için bir aplikatör kullanılıyordu.
Kırmızı renkteki karışımın, günümüz rujlarında kullanılan tariflere oldukça benzer olması dikkat çekici. Bu da onu şimdiye kadar bulunan en eski dudak boyası örneği yapıyor.
Taş tüpün gerçekten ruj kabı olarak kullanıldığından emin olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor. Bilim insanları, maddenin yüze nasıl uygulandığını da net olarak belirleyebilmiş değil.
Keşfin, Bronz Çağı kültürlerinin gelişimi hakkında önemli ipuçları sağlayacağı düşünülüyor. Bölgede daha önce de yeşil, mavi ve sarımsı pembe göz farı ve fondöten izleri bulunmuştu.