2024 yılı, küresel sıcaklıkların tavan yaptığı bir dönem olarak tarihe geçti. Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin raporuna göre, dünya 2024 yazında en sıcak gününü ve en sıcak aylarını yaşadı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar 1991-2020 referans ortalamasının 0,69 derece üzerine çıktı.
TARİHTEKİ EN SICAK AĞUSTOS
Ağustos 2024, 1991-2020 ortalamasına kıyasla 0,71 derece daha sıcak geçti. Bu veri, Ağustos 2024'ü kayıtlardaki en sıcak ay olarak işaretliyor. Aynı zamanda bu yaz, 2023 yazındaki rekoru da geride bıraktı.
AVRUPA'DA REKOR SICAKLIK
Avrupa'da sıcaklıklar ise bu yaz ortalamanın 1,54 derece üzerine çıktı. Özellikle güney ve doğu bölgelerinde aşırı sıcaklar hissedildi. Ancak İrlanda, İngiltere'nin kuzeybatısı, İzlanda ve Norveç'in güneyi daha serin geçti.
BİRÇOK BÖLGEYİ VURAN SICAK DALGASI
Küresel ölçekte de sıcaklıklar arttı. Antarktika'nın doğusu, Teksas, Kanada, Çin ve Avustralya gibi birçok bölge ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydetti. Buna karşılık, Rusya'nın doğusu, Alaska ve Güney Amerika'nın güneyi daha serin bir yaz geçirdi.
SONUÇLAR DAHA DA YIKICI OLABİLİR
Copernicus Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, acil önlemler alınmazsa sera gazı emisyonlarının artmasıyla bu sıcaklıkların gelecekte daha yıkıcı sonuçlar doğuracağını vurguladı. Emisyon azaltılmadığı sürece, aşırı sıcaklık olaylarının daha da sıklaşacağı belirtiliyor.
2024 EN SICAK YIL OLABİLİR
Copernicus verilerine göre, bu yılın "en sıcak yıl" olma olasılığı yüksek. Eğer sera gazı salınımında gerekli önlemler alınmazsa, 2024 yılı kayıtlara en sıcak yıl olarak geçebilir.