Haziran ayının başlamasıyla Türkiye, bunaltıcı sıcak havanın etkisine girdi. Küresel iklim izleme kuruluşlarının yayınladığı raporlar, yaklaşan iklim felaketini gözler önüne seriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) son verilerine göre, yıllık ortalama küresel sıcaklık önümüzdeki beş yıl içinde 1,5 derecelik kritik eşiği geçecek. Sanayi öncesi seviyenin aşılması anlamına gelen bu durumun gerçekleşme ihtimali yüzde 80 olarak belirtiliyor.
FELAKETİN AYAK SESLERİ
Rapora göre, 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklık, 1850-1900 temel çizgisinden 1,1 derece ila 1,9 derece daha yüksek olacak. Bu yıllardan en az birinde, 2023'ten daha kötü bir tablonun da kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor. 2024-2028 arasındaki beş yıllık ortalamanın, 2019-2023 arasında kaydedilen beş yıllık ortalamanın üzerine çıkma ihtimali yüzde 90.
BUZULLAR ERİYECEK!
Raporda yer alan uyarılar ise şöyle sıralanıyor: "2023-2024'te El-Nino zirve seviyesine ulaştı. 2024 yılında El Nina'ya doğru geçiş yapması kuvvetle muhtemel. 1991-2020 ortalamasına göre, önümüzdeki beş kış mevsimi boyunca Kuzey Kutbu'ndaki ısınmanın, küresel ortalama sıcaklığın üç katından daha fazla olacağı tahmin ediliyor. 2024 için öngörülen yağış modelleri, Kuzey Atlantik'teki normalin üzerinde sıcaklıklarla tutarlı olarak, Afrika Sahel bölgesinde daha yağışlı koşulları artırıyor. Mart 2024-2028 dönemleri için denizlerdeki buz kütlesinde daha fazla azalma olacağı da açıkça görülüyor."
BASINÇ DÜŞECEK
Raporda, Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz bölgesi ile ilgili açıklamalara da yer veriliyor. Kuzey yarımkürenin her yerinde ısınmanın artacağı belirtilirken, şu görüşler sıralanıyor: "2024-2028 yılları arasındaki Mayıs-Eylül ortalaması endişe verici. Deniz seviyesi basıncının Akdeniz ve çevresindeki ülkelerde anormal derecede düşük, Güney yarımkürenin orta enleminde de yüksek olacağı tahmin ediliyor."
TÜRKİYE KAVRULACAK
İklim izleme kuruluşlarının verilerinde Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar da dikkat çekiyor. Climate Central ve World Weather Attribution (WWA), Türkiye'de geçen yıl yaşanan "aşırı sıcak gün" sayısının 47 olduğunu açıkladı. İklim örgütlerinin analizine göre, Türkiye'de iklim değişikliğinin etkisinin olmadığı normal durumda yaşanacak "aşırı sıcak gün" sayısı 18,8 olarak hesaplanacaktı. WWA raporu, dünyanın kayıtlara geçen en sıcak yılı olan 2023 üzerine yaptığı hesaplamalarda tehlikeli sıcaklıkların izini sürüyor.