HEPATİT İLE KARŞILAŞMIŞ OLABİLİR MİSİNİZ?
Bir çok durumun hepatit virüsleriyle karşılaşma sebebi olabileceğini ifade eden Taşkınoğlu hastaları virüslere karşı uyarmak için şu soruları sordu: Kan ve diğer vücut sıvılarına maruz bırakacak bir işte çalıştınız mı ya da çalışıyor musunuz? Kan veya kan ürünleri nakli yapıldı mı veya diyalize bağlandınız mı? Hepatit B ve C virüsü taşıyan birisiyle yakın ilişki içerisinde misiniz ya da aynı evi paylaşıyor musunuz? Başkası ile ortak iğne veya damar içi ilaç kullandınız mı? Cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa yakalandınız mı? Geçmiş 6 ay içerisinde birden fazla kişiyle seksüel ilişkiniz oldu mu? Dövme veya vücut küpesi yaptırdınız mı? Başka birisi ile diş fırçanızı veya tıraş bıçağınızı paylaşıyor musunuz?
'VİRAL HEPATİT İLE YAŞAYANLARIN YÜZDE 5'İ FARKINDA'
Hepatitin kelime anlamı olarak karaciğer inflamasyonu demek olduğunu ifade eden Taşkınoğlu, “Toksinler, ilaçlar, bazı hastalıklar, fazla alkol kullanımı, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir. Hepatit aynı zamanda viral enfeksiyon ajanlarının karaciğere yaptığı etkiye de verilen bir isimdir ve en çok görülen viral ajanlar hepatit A, hepatit B ve hepatit C'dir” dedi. Hepatitlerin büyük oranda klinik belirti vermediğini ve birçok insana ya yanlış tanı konulduğunu ya da test yaptırma gereği duyulmadığını belirten Tutku Taşkınoğlu, “Tüm dünyada viral hepatit ile yaşayanların sadece yüzde 5'i hastalıklarının farkındadır, geri kalan yüzde 95’inin tedavisi gecikir ve başkalarını enfekte etme şansı yüksektir” diye konuştu.
'HEPATİT B SIKLIĞININ YÜKSEK OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ TÜRKİYE'
ECDC (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)’ne göre, Türkiye’de hepatit B sıklığının farklı bölgelere göre yüzde 2 ila 8 arasında olduğunu söyleyen Taşkınoğlu, “Siroz hastalarının yüzde 64’ünde hastalık nedeni HBsAg pozitifliğidir. Karaciğer kanserlerinde ise HBsAg pozitifliği yüzde 54 olarak bildirilmiştir. Bu rapora göre diğer Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında hepatit B sıklığının en yüksek olduğu ülkelerden biri Türkiye’dir. Araştırmacılar geçen Eylül ayında, Londra’da Küresel Hastalık Yükü çalışmasında viral hepatitin yani hepatit B ve C’nin neden olduğu ölümlerin daha çok korktuğumuz ve sakındığımız HIV (AIDS), sıtma ve tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıklardan çok daha fazla olduğunu yayınladılar” dedi.
Taşkınoğlu yaptığı açıklamada, çalışmanın sonuçlarının 2016 yılında karaciğer kanseri, siroz, hepatit A, E, B, C ve D de dahil olmak üzere viral hepatitin neden olduğu toplam ölümlerin, dünya çapında 1.34 milyona ulaştığını gösterdiğini ama bununla birlikte tüberkülozun 1 milyon iki yüz bin, HIV virüsünün 1 milyon ve sıtmanın da 719 bin kişinin ölümüne sebep olduğunu ifade etti. Taşkınoğlu, hepatit C ilaçlarına ve hepatit B için yüksek düzeyde etkili aşılamaların mevcut olmasına rağmen şaşırtıcı ölüm oranları ortaya çıktığını da söyledi.
Öte yandan Dünya Hepatit Birliği (WHA) verileri, dünyada 300 milyon insanın hepatitle yaşadığından haberdar olmadığını ortaya koyuyor.
Cumhuriyet.com.tr