Tarım ve Orman Bakanlığı taarfından yapılan denetimler sonucunda, taklit-tağşiş yapılan ve sağlığı tehlikeye düşürebilecek gıdalar listesini yayımladı.
Söz konusu listede en dikkat çeken işletme ise Türkiye'nin en büyük restoran zincirlerinden olan Köfteci Yusuf oldu. Türkiye geneli 280 şubesi bulunan işletmenin ürünlerinde domuz eti kullanıldığı açıklandı.
İşletme, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, iddiaları yalanlayarak, bunun bir kumpas olduğunu öne sürdü.
DOMUZ ETİ NASIL ANLAŞILIR?
Ünlü restoranın böylesi iddialarda isminin geçmesi, vatandaşların tedirgin olmasına neden olurken, domuz etini ayır etmenin mümkün olup olmadığı merak konusu oldu. Dikkat edeceğimiz bir kaç konu ile domuz etini normal etten ayırt etmek mümkün.
Peki, domuz eti nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...
İslam inancında, etinin yenmesinin yasak olduğu hayvanlardan olan domuz etini ayırt etmenin birkaç yolu mevcut
1-) Renk ve Doku:
Domuz etini normal etten ayırt etmenin ilk yolu ürünün rengine dikkat etmekten geçiyor. Domuz eti genellikle pembe veya açık kırmızı renge sahipken, yağlı ve yumuşak bir dokuya sahiptir.
2-) Koku:
Her hayvanın olduğu gibi domuz etinin de pişirirken kendine has bir kokusu vardır.
3-) Etiketlere Dikkat:
Domuzun belirli yerlerinden domuz butu, sırt eti ve kıyma yapılır. Eti aldığınızda, ürünün paketinde genellikle "domuz" ya da İngilizce domuz anlamına gelen "pork" ifadesi bulunur.
4-) Hazırlanmış Ürünler:
Bazılarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan sosis ve jambon gibi işlenmiş ürünler çoğunlukla domuz etinden üretilir.
5-) Pişirme Yöntemi:
Domuz eti, diğer et türlerine göre farklı pişirme yöntemleri gerektirebilir. Genellikle iyi pişirilmesi gereken bir et türüdür. Bu yöntemler, domuz etini tanımlarken yardımcı olabilir.
DOMUZ ETİNİN DİĞER ETLERDEN FARKLARI
1-) Etin Dokusu:
Domuz etinin diğer etlerden en belirgin farkı, daha fazla yağ oranına sahip olmasından dolayı, çok yumuşak bir dokusuna sahiptir.
2-) Etin Yağ İçeriği:
Domuz eti, bazı kesimlerde yüksek yağ içeriğiyle bilinir. Diğer et türleriyle karşılaştırıldığında, domuz etinin doymuş yağ oranı genellikle daha yüksektir.
DOMUZ ETİ SAĞLIĞA ZARARLI MI?
Domuz eti, yetersiz pişirildiği takdirde trichinella paraziti gibi zararlı organizmaların vücuda taşınmasına yol açabilir.