Pizza, çorba ya da çoban salata... Neredeyse bütün yemeklere kırmızı rengiyle tat katan domatesler, sağlıklı olmasının yanı sıra çok pratik bir kullanım da sağlıyor. Ayrıca kabuklarını atmayıp kullanarak da israfın önüne geçebilirsiniz. Peki domates kabuklarından neler yapılır? Domates kabuklarının faydaları neler?
Domates kabuklarıyla neler yapılır?
Domates Reçeli
Domates kabuklarına birkaç tane de domates dilimleyerek, üzerine biraz şeker koyup bekletin. Ardından kaynattığımız bu karışımla farklı bir reçele imza atabilirsiniz.
Domates Turşusu
Domates kabuklarını kurutup zeytinyağı ile harmanlayın. Üzerine birkaç diş sarımsak dilimleyin. Cam kavanoza koyduğunuz bu malzemelerin üzerini geçecek şekilde kaynar su dökün. Ardından sirkesini ekleyin. İki hafta beklettiğiniz domates turşunuz hazır.
Kuru Domates Çorbası
İster kabuklarını isterseniz de kabuklarıyla birlikte domatesleri dilimleyin. Bir süre mikrodalgaya atarak ya da doğal yollardan kurumasını bekleyerek hazır hale getirin. Ardından kol gücünüzle ya da mutfak robotuna atarak bunları toz haline getirin. Bu tozları tarhana gibi çorba yapabilirsiniz. Dilerseniz baharat gibi de kullanabilirsiniz.
Domates kabuklarının faydaları neler?
Domatesin içerisinde bulundurduğu lifler kilo dengesini, kan şekeri dengesini ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Ayrıca domates, prostat riskini azaltıyor ve kalp damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor.
Domates kabukları sebzenin kendisinde olduğu gibi bol miktarda likopen içeriyor. Domatese kırmızı rengini de veren bu madde, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip. Domates kabuğu özellikle içinde bulundurduğu likopenle prostat ve diğer tür kanserlerin riskini azaltabiliyor.
İleri yaşlarda gözde meydana gelen katarakt gibi hastalıkları engelleyen domates kabukları, astım ve bronşit gibi hastalıkların tedavisinde yer alıyor. Cildi nemlendirme özelliği de söz konusu.