Et yemekleri, insanların önemli bir bölümü için en sık tercih edilen besin olmakta. Öyle ki Türkiye'de et yemeden doymadığını iddia eden milyonlarca insan bulunuyor.
Peki bu kadar yaygın olarak tüketilen etler arasında hangileri besin değerleri bakımından en besleyici durumda? Bu soruya yanıt bulmak için araştırmalar yürüten ABD'li bir ekip, bilinen tüm et çeşitleri üzerinde uzun süreli çalışmalar yaptı.
EN SAĞLIKLI ET TAVUK
Araştırmalarda, domuz etinin yağ dokusu nedeniyle en zararlı et çeşitlerinden biri olduğuna dikkat çekilirken, insanlar için en faydalı tür olarak tavuklar belirtildi.
Türkiye'de de kırmızı et fiyatlarına göre geçtiğimiz yıllarda çok uygun olan beyaz et, son zamanlarda aldığı peş peşe zamlar ile adeta kırmızı et fiyatlarına rakip olmakta. Bu durum milyonlarca evin sık şekilde et tüketmesinin önüne geçerken, uzmanlara göre yüksek besin değerleri içeren tavuk eti özellikle çocuk ve gençler tarafından bolca tüketilmeli.
TAVUK ETİ NEDEN EN İYİSİ?
Doktorlara göre amino asit tablosu bakımından en zengin içeriklere sahip olan et tavuk. Yüksek kaliteli bir protein kaynağı olan tavuğun yaklaşık %20'lik bölümü proteinlerden oluşuyor. Esansiyel amino asitleri içeriyor ve vücut tarafından kolayca emilmekte.
Bu nedenlerden ötürü uzmanlar, spor yapan ya da sağlığına düşkün kişiler için beyaz et tüketmenin kırmızı etten daha faydalı olduğunu belirtiyor.