Doktora programı açmak isteyen üniversiteler için akredite şartı getirildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, doktora programı açmak için başvuran üniversitelere akredite program sahibi olma şartı getirildiğini duyurdu.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2024 yılına ait Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu'nun sonuçlarını açıkladı. Türkiye, 208 üniversitesi, 185 bin akademisyeni ve 7 milyonun üzerinde öğrencisiyle dünya çapında önemli bir yükseköğretim aktörü olarak dikkat çekerken bu öğrencilerden 350 bininin uluslararası öğrencilerden oluştuğu belirtildi.

AKREDİTE LİSANS PROGRAMLARININ ARTIŞI

Rapora göre, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kılavuzunda yer alan ve en az bir akredite lisans programı bulunan üniversite sayısı 116’ya ulaştı. Toplamda ise 1209 akredite lisans programı bulunuyor. 42 üniversitenin 10 ve üzerinde akredite lisans programına sahip olduğu belirtiliyor. 2018'te yüzde 6,89 olan akredite lisans programları ortalaması, 2023’te yüzde 10,42’ye yükseldi.

AKREDİTASYON LİDERLERİ

Türkiye’de akredite lisans programı sayısının en yüksek olduğu üniversite İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak öne çıkarken, onu Sakarya Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi takip ediyor. Sırasıyla en fazla akredite programa sahip üniversiteler ise şu şekilde sıralanıyor:

  • İstanbul Gelişim Üniversitesi: 56 program
  • Sakarya Üniversitesi: 55 program
  • Hacettepe Üniversitesi: 42 program

Diğer önde gelen üniversiteler arasında Atatürk Üniversitesi (41 program), Ege Üniversitesi (39 program), ve Erciyes Üniversitesi (35 program) yer alıyor.

AKREDİTASYON ŞARTI GELİŞMELERİ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimde kalite odaklı anlayışın sistemin merkezine yerleştirileceğini belirtti. Özvar, özellikle üniversitelerin akreditasyon süreçlerine uyum sağlamalarını teşvik etmeye ve desteklemeye devam edeceklerini vurguladı. Bununla birlikte, doktora programı açmak isteyen üniversiteler için akredite program sahibi olma şartı getirildiğini duyurdu. Ayrıca, fakülte, yüksekokul, enstitü ve araştırma merkezi gibi akademik birimler kurmak isteyen üniversiteler için de akreditasyon şartı uygulanacak. 2027 yılına kadar Türkiye’deki tüm üniversitelerin akreditasyon süreçlerini tamamlaması hedefleniyor.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER VE REKABET

Prof. Dr. Özvar, Türkiye’nin uluslararası öğrenci çekme konusunda büyük rakipleri olacağına ve bu rekabete şimdiden hazırlık yapılması gerektiğine dikkat çekti. 350 bin uluslararası öğrenci sayısının gurur verici olduğunu ancak bu sayının yanı sıra, uluslararası öğrencilerin kalitesinin artırılmasının daha önemli bir hedef olduğunu vurguladı. Özvar, gerekli mevzuat altyapısının oluşturulmadığı takdirde, Türk üniversitelerinin dünya çapındaki itibarının zedelenebileceği uyarısında bulundu. Uluslararası öğrenci hareketliliğinde dünya standartlarına ulaşılması gerektiği ifade edildi.

Yaşam Haberleri