Kuru bir rafa koysak yeterli olacak yiyecekleri buzdolabında saklamak kolayımıza geliyor. Pazardan, marketten aldığınız her ürünü soğuk havaya maruz bırakmayın. Bu alışkanlık, satın aldığınız yiyeceklerin hemen çöpe gitmesine neden oluyor. Besinlerin ömrünü uzatmak istiyorsanız doğru yöntemi kullanmalısınız. Hangi besinler aslında dışarıda daha mutlu?
Patatesi, soğanı, sarımsağı buzdolabından uzak tutun
En büyük hatalardan biri patates, soğan ve sarımsağı buzdolabına koymak. Topraktan çıkan bu gıdaları dolaba koyduğunuzda nem alıyorlar. Nem alan ürünler de çok çabuk bozuluyor. Ayrıca patatesin nişasta içermesi nedeniyle de çabuk bozulma oranları yüksek. Soğanın, kuru ve taze kalmak için havaya ihtiyaç duyduğunu da unutmayın.
Sebzeleri havasız bırakın
Aldığınız sebze ve meyveleri hava almayan bir poşete koyarak buzdolabına koymalısınız. Güzel görünüyor diye bir kabın içerisinde muhafaza etmeniz çok yanlış. Poşetin ağzını bağlasanız da her meyve ve sebze de aslında buzdolabında olmamalı.
Domatesin buzdolabında işi yok
Ne kadar sık yaptığımız bir yanlış değil mi? Domates kesinlikle buzdolabında saklanmaz. Hem tadı değişir hem de çabuk bozulur. Hava almayan bir kaba koyarak kullanım zamanını bekleyebilirsiniz. Yapabiliyorsanız da taze taze alıp hemen tüketin.
Kayısı dışarıda kalmalı
Kayısı yemek masasında ya da meyve sepetinde saklanmalı. Kayısı ve diğer çekirdekli meyveler oda sıcaklığında olgunlaşabilir. Olgunlaştıktan sonra buzdolabında olmalılar. Kayısınız doya doya yemek için buzdolabına koymayın.
Ekmekler kuru ortamda olsun
Çabuk kuruyan, bayatlayan ve rengi koyulaşan ekmek, buzdolabına konmaz. 'Nasıl koruyabilirim' diyorsanız ekmek kutularını seçebilirsiniz. Ekmek dolapta daha çabuk bayatlar ve lezzetini kaybeder. Bir seçenek dondurarak saklamaktır. Ama buzluktan çıkarında çözülmeye bırakmayın, mikrodalgada pişirin ya da kızartın.
Portakal, elma, muz da buzdolabı sevmez
Yazlık meyveler buzdolabında saklanabiliyor. Ancak daha çok kışın olan muz, elma ve portakal buzdolabında olmamalı. Soğuyan kabuklar kahverengileşir, tatlarında da bozulma olur. Dışarıda sakladığınız bu meyveleri güneş ışığından uzak kalmaları gerektiğini unutmayın.
Karpuzu masaya bırakın
Hasadı sonrası olgunlaşmayı bırakan karpuzları buzdolabına ya da oda sıcaklığına bırakmanın bir faydası yok. Kesildikten sonra kilitli bir torbaya koyup buzdolabında saklamak ise uygun yöntem. Ancak 2-3 gün içinde tüketmekte fayda var.
Balı dolapta koruyamazsınız
Bal, kuru bir rafta sürekli kalabilir. Buzdolabında kristalleşen bal yenmez. Balın doğru oranda yendiğinde sağlığı koruyucu olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden sizi koruyanı, oda sıcaklığından korumanıza gerek yok.
Taze yeşillikler dışarıya!
Taze gıdaların, bitkilerin çok fazla oksijene maruz kalmaları nemi yok eder. İlla buzdolabına koyacaksanız nemli kâğıt havlularla kaplamalısınız. Kilitli torba ya ağzı sıkı bir cam kavanoz işinize yarayacaktır.
Avokadoyu olgunlaştırın
Genelde satın aldığınızda olgun olmayan avokado, oda sıcaklığında olgunlaşır. Eğer olgunlarsa buzdolabına koyabilirsiniz. 2 ya da 4 gün arasında olgunlaşabilirler. Olgunlaştıktan sonraysa 7 günde tüketmeniz avokadonun tadı açısından önemli.