Doğanın Mucizesi : Doğal Antibiyotikler

Doğada bulunan birçok bitki, sebze ve meyvenin de antibiyotik gibi güçlü olduğu ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele ettiğini biliyoruz. Bunlardan yararlanarak hastalıkları başlamadan bitirmek mümkün. Beslenmemizde bu gıdalara daha fazla yer vererek olası hastalıklara karşı tüketebileceğimiz antibiyotik ilaç sayısını da büyük ölçüde azaltabiliriz. Nedir bu besinler?


Soğuk havalarla birlikte özellikle toplumsal yaşamda hastalıkların yayılması daha hızlı oluyor. Bu anlamda vücudun direncini hasta olmadan önce artırmak çok önemli. Ama ne kadar istesek ve kaçsakta, hastalıklar insanın yakasını bırakmıyor. Hastalandığımızda en sok kullandığımız ilaçlardan olan antibiyotikler yalnızca patojen bakterileri imha etmekle kalmıyor, vücudumuzda ve özellikle bağırsaklarımızda sindirimi kolaylaştıran, bağışıklık sistemimize destek olan ve mikrobiyotamızda bulunan milyonlarca “iyi” bakteriyi de yok ediyorlar. İşte bu nedenle gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi için tüm dünyada birçok kampanya düzenleniyor, toplumun bilinçlendirilmesi ve insanların kendi kendine karar vererek antibiyotik kullanmaması için çeşitli farkındalık çalışmaları yapılıyor. İşte bu durumda doğal antibiyotik etkisi olan bitkilerden yararlanabilir, yarar ve zarar dengesini gözeterek hayatımızın içine katabiliriz.

Zerdeçal

Zerdeçal’ın bu kadar güçlü olmasını sağlayan içeriğindeki curcumin maddesidir. Curcumin, antioksidanlarla doludur ve enflamasyonu azaltır. Curcumin’in hücre zarına pozitif etkisi vardır. Zerdeçal ve balın karıştırılarak tüketilmesi antibiyotik etkisini artıracaktır.
1 yemek kaşığı organik toz zerdeçal ve 100 gram organik balı bir cam kavanoza koyun ve iyice karıştırın. Her saatte bir kere yarım yemek kaşığı olmak üzere bu karışımı tüketebilirsiniz. İkinci gün yine aynı miktar ancak 2 saatte bir, üçüncü gün ise aynı miktar karışımı 3 saatte bir tüketerek kullanabilirsiniz. Hamilelerin bu karışımı doğrudan kullanmasını önermiyorum. Doktora danışarak bu karışımı tüketmelidir.

Zencefil
Taze zencefil özellikle salmonella gibi gıda kaynaklı patojenlere karşı tüketmeniz gereken güçlü bir antibiyotiktir. Ayrıca solunum yolu ve dişeti enfeksiyonları üzerinde antibakteriyel etki gösterir. Bir su bardağının içerisine sıcak suyumuzu doldurduktan sonra 5-6 tane karanfil, küçük bir parça zencefil ve küçük bir parça tarçın atıyoruz. 5 dakika beklettikten sonra 5-6 damla limon sıkıp, bir tatlı kaşığı bal ilave ediyoruz. 10 dakika daha beklettikten sonra karışımımız hazır hale geliyor. Bu karışımı günde iki defa yapmanız faydanıza olacaktır. Güçlü bir bitki olan zencefili anne adayları sıkça kullanmamalıdır. Alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Kekik yağı

İçeriğinde yer alan ‘’karvakrol’’ antimikrobiyalleri nedeniyle dirençli antibiyotiklerden biridir. Kekik yağının tıbbi olarak kullanımı ise çok eski zamanlara dayanır. Güçlü antioksidan yapısı ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kekik yağı, dahilen kullanılacaksa, şekerin içine ya da 1 çay bardağı suyun içine 1-2 damla damlatılarak kullanılabilir. Bu şekilde günde 1 kez tüketmek gerekir. Unutulmamalıdır ki doğa dostumuzdur ama abartılmadığında. Hamileler içerek değil ciltlerine sürerek kullanabilirler.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, kanı alkalize ederek toksinlerin vücuttan kolayca atılmasını sağlar. Kilo kontrolü de dahil birçok amaçla kullanılan elma sirkesi, sarımsak ve bal ile birleştiğinde muhteşem özellikli bir antibiyotik ürüne dönüşür. 1 çay bardağı süzme bal, 8 diş sarımsak ve 1 çay bardağı elma sirkesini bir kabın içine koyup 2-3 dakika kadar blender ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı bir cam kavanoza alarak dolapta muhafaza edin. 4 gün içinde tüketmenizi öneriyorum. Eğer bitmezse yenisini yaparak tüketmelisiniz. Anne adayları kesinlikle kullanmamalı, anneler de kararında kullanarak vücut dirençlerini artırabilirler.

Yaban turpu kökü

100 gramında 3,5 gram diyet lifi barındıran ürün, çözülebilir lif içeriği nedeniyle yüksek posalı besinler arasında yer alır. Nişasta, şeker, glutamin, protein, hardal yağı, sinigrin, glikozit ve eterik yağ içeren yaban turpu antioksidan bileşenlerden de zengindir. Çay olarak kullanıldığında 1 bardak kaynar suya bitkinin yaprakları ve çiçekleri konulur. 10 dakika bekletilip; azar azar gün içerisinde tüketilir. Balgam söktürücü etkisini artırmak içinse 1 çorba kaşığı turp kökü suyuna 1 çay kaşığı bal eklenir. Hamilelerin kullanmaması gereken bir besindir. Emziren annelerde gazlı yapısı nedeniyle tüketmemelidir.

Sarımsak

Yeryüzünde bilinen en güçlü antibiyotik etkili besin. Tarihte birçok salgın hastalığın önlenmesi için kullanılmış. Hatta meşhur bilim insanı Louis Pasteur, sarımsağın bakteriler üzerinde etkili olduğunu laboratuvar ortamında yaptığı çalışmalarla ortaya koymuş.
Soğan

Sarımsaktan sonra en etkili antibiyotik. Özellikle kış aylarında bolca tüketilmesi gerekiyor. Sarımsak ile soğanın tıptaki konumu birbirine çok benziyor. Ek olarak soğanın ağrı kesici özelliği olduğu da biliniyor.

Manuka Balı

Doğada arıların mucizesi olarak kabul edebileceğimiz balın güçlü etkileri olduğunu biliyoruz. Ancak Yeni Zelanda’da Manuka arılarının ürettiği bu balın çok güçlü antibiyotik özellikleri olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış. Ülkemizde de Anzer Balı olarak bilinen benzer bir tür bal bulunuyor. Yılda sadece birkaç yüz kilo üretildiği için yüksek fiyattan satılıyor.
Kekik Yağı

Kekiğin de güçlü bir antibiyotik olduğunu biliyoruz. Kekik yağı ise sinüzit, ayak ve tırnak mantarı, parazit ve bazı enfeksiyonların giderilmesinde etkili. Sinüzit için inhalasyon yapılabilir, ayak mantarı için haricen kullanılabilir, parazitler için ise bir damlası bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırılıp dil altından emilerek tüketilebilir. Çok güçlü bir yağ olduğundan başka yağlarla seyreltilerek kullanılması gerekiyor.

Kırmızı Biber (Cayenne Biberi)

Kadınlarda sıkça görülen vulvovajinit adlı rahatsızlığın tedavisinde çok etkili olduğu bilinen Cayenne biberi güçlü bir antifungal ve antibiyotik olarak tanınıyor.

Tarçın

Kandida mantarıyla mücadele etmek için bire bir etkili olduğu bilinen tarçın tıp tarihinde bilinen en etkili antibiyotik ve antimikrobik bitkilerden biri.

Greyfurt

Tansiyonu düşürmekte de son derece etkili olan greyfurt soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor. Çin’de yapılan araştırmalar greyfurtun grip virüsüyle mücadele ettiğini ve ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için vücuttaki enfeksiyonlarla savaştığını ortaya koyuyor.

Okaliptüs

Cilde haricen uygulandığında antiseptik ve antibiyotik etki gösteren okaliptüsün yağı da seyreltilerek kullanılabiliyor. Ateş düşürücü etkisi bulunuyor.

Ekinezya

Ağrı kesici, ateş düşürücü etkisi olan bu bitki aynı zaman bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Herpes virüsüne karşı mücadelede etkili olduğu da biliniyor.

Yaşam Haberleri