Diyarbakır ve Sivas’tan Gelen Yavrular “Dicle” ve “Fırat” Doğaya Salındı

Diyarbakır’da iki aylık tedavi sürecinin ardından Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakım yapılan kızıl tilki yavruları “Dicle” ve “Fırat”, doğal yaşam alanlarına geri salındı.

Diyarbakır'da, Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde iki aylık özel bakımla hayata tutunan öksüz kızıl tilki yavruları "Dicle" ve "Fırat" doğayla buluşturuldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Dicle Üniversitesi (DÜ) işbirliğiyle kurulan merkez, yaralı ve yardıma muhtaç yaban hayvanlarına tedavi ve rehabilitasyon hizmeti sunuyor.

Mayıs ayında, Sivas ve Diyarbakır’ın Karacadağ bölgesinde vatandaşlar tarafından bulunarak DKMP ekiplerine teslim edilen, araç çarpması sonucu anneleri ölen iki kızıl tilki yavrusu merkeze getirildi. Merkezde, veteriner hekimler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından titizlikle bakımları yapılan yavrular, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin de katkılarıyla iyileştirildi.

İki aylık tedavi sürecinin ardından, "Dicle" ve "Fırat" doğaya salındı. Ayrıca, merkezde tedavi ve rehabilitasyon süreçleri tamamlanan 2 kızıl şahin, 4 kulaklı orman baykuşu, 2 kukumav, 2 tepeli guguk ve 2 leylek de Dicle Nehri mevkisinde doğal yaşam alanlarına geri bırakıldı.

Merkezin müdürü ve DÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akın Koçhan, yaptığı açıklamada, merkezin amacının yaralı yaban hayvanlarının uygun tedaviyle doğal yaşam alanlarına geri dönmelerini sağlamak olduğunu belirtti.

Koçhan, Sivas ve Karacadağ'dan getirilen iki tilki yavrusunun da zorlu bir tedavi sürecinden geçtiğini ifade ederek, "Tilkilerimiz 'Dicle' ve 'Fırat' artık yaban hayatta kendilerini idare edebilecek sağlık durumuna kavuştu" dedi.

Veteriner fakültesi öğrencilerinin bu süreçte büyük emek verdiğini ve tilkilere özel bir bağ kurduklarını dile getiren Koçhan, "Öğrencilerimiz, tilkilere isim verdiler ve süreç boyunca büyük bir özveri gösterdiler" şeklinde konuştu.

Doğaya salınan Dicle ve Fırat'ın, yaban hayatın bir parçası olarak yeniden doğaya kazandırılmasının büyük bir başarı olduğunu belirten Koçhan, öğrencilere ve merkezin diğer çalışanlarına teşekkür etti.

Yaşam Haberleri