Dikkat! Soğanı Yıllarca Yanlış Tükettiyormuşuz! Bu Şekilde Bütün Vitaminleri Yok Ediyoruz!

Sağlığa son derece yararlı olan soğan, birçok yemekte vazgeçilmez bir bileşendir. Soğanın hem çiğ hem de pişmiş olarak kullanılabilmesi sayesinde birçok farklı yemek tarifine lezzet katar. Ancak uzmanlar, soğanın besin değerini koruması için dikkatli bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Vücuda birçok faydası olan soğan, özellikle kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan koruyor. Ancak uzmanlara göre soğanı yağda kavurmak sağlıklı değil! Patates ile soğanı aynı ortamda muhafaza etmek de en sık yapılan hatalardan biri. Peki, bunların nedeni ne?Uzmanlar açıkladı.

Soğan, frenk soğanı, sarımsak ve pırasa da içeren Allium bitki ailesine aittir. Bu sebzelerin karakteristik keskin aromaları ve bazı tıbbi özellikleri vardır. Soğan doğramanın gözlerin sulanmasına neden olduğu yaygın bir bilgidir. Bununla birlikte, soğan sağlığa çok faydalıdır. Posta'ya göre; Soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları vardır.

Soğan özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır.

Soğan, içeriğinde aşağıdaki besinleri bulunduran besleyici bir sebzedir: Her 100 gram kuru soğan şunları içerir: 30 kalori, 9.3 gram karbonhidrat, 1.7 gram lif, 0.1 gram yağ, 0.1 gram protein, 4 mg sodyum, ve 146 mg potasyum.

Araştırmalar, soğanın içerdiği quercetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal kanser gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabileceğini göstermektedir. Quercetin, alerjik reaksiyonlara neden olan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını azaltarak alerjiye yol açan tepkileri engellemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı destekleyebileceği bilinmektedir. Soğanın içeriğindeki kükürt, kan inceltici bir etkiye sahiptir ve kalp krizi ile inme riskini artırabilen kan pıhtılaşmasını azaltabilir. Kükürtün, hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltma konusunda da yardımcı olduğuna dair diğer çalışmalar da mevcuttur.

Ancak soğanın saklanması konusunda bazı önemli püf noktaları vardır. Soğanın patatesle aynı ortamda muhafaza edilmesi, patatesin yaydığı neme bağlı olarak soğanın filizlenmesine ve çürümesine neden olabilir. Bu nedenle, kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak, tazeliğini daha uzun süre korumasına yardımcı olur. Yarım kalan kuru soğanlar cam saklama kaplarına konarak buzdolabında saklanabilir. Taze soğan ise ıslak bir ortamda saklandığında daha çabuk bozulabilir. Temizlendikten sonra yaprakları ile birlikte kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Bu yöntem, taze soğanın daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur.

Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biridir. Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken yine etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir.

Yaşam Haberleri