Dikkat! Sivrisinek Isırığına Bu Maddeleri Asla Sürmeyin

Dermatolog Havva Hilal Ayvaz Çelik, yaz aylarının sinir bozan belası sivrisinek ısırıklarına karşı uyarılarda bulundu. Yurttaşların kaşıntı için süreceği şeylerin yeni enfeksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

VM Medical Park Pendik Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, yazın artan sivrisinek ısırıkları sonrası bilinçsiz yapılan uygulamaların risklerine dikkat çekti.

KAŞINTI GEÇSİN DİYE BUNLARI YAPMAYIN

Çelik, yoğurt, soğan ve bal gibi gıda maddelerinin ısırılan bölgeye uygulanmaması gerektiğini, bu tür uygulamaların alerjik reaksiyon ve bakteriyel enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

Çelik, sivrisinek ısırıklarının genellikle zararsız olduğunu ve birkaç gün içinde geçtiğini ifade ederek, ısırık sonrası ateş, titreme ve kramplar gibi belirtiler varsa hemen doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

BU BELİRTİLER VARSA HASTANEYE GİDİN

Ayrıca, alerjik bünyeye sahip kişilerde nefes darlığı gibi ciddi reaksiyonlar görülebileceğini, bu durumda acil servise gidilmesi gerektiğini vurguladı.

İŞTE ISIRIKLARA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Sivrisinek ısırıklarına karşı alınabilecek önlemler arasında soğuk uygulama, sabunlu veya sirkeli su ile yıkama, aloe vera içerikli veya antihistaminik kremler kullanma gibi yöntemler bulunuyor. Ayrıca, kaşıntı durumlarında antihistaminik haplar veya iğneler de kullanılabilir.

Sivrisineklere karşı korunmak için ise mekanik önlemler (tel takma, cibinlik), güvenli koruyucu krem ve spreyler, aromatik bitkisel yağlar kullanılması ve açık renkli, uzun kıyafetler giyilmesi önerilmekte. Bu ürünlere karşı alerji riski olabileceği için dikkatli kullanılmaları gerektiği de unutulmamalı.

Yaşam Haberleri