Dikkat! Sinirli Olmanızın Nedeni 45 Desibelin Üzerindeki Sesler Olabilir

Şehirleşmenin ve sanayileşmenin artmasıyla birlikte gürültü kirliliği de hayatımızda önemli bir yer edinmeye başladı. Trafik, inşaat faaliyetleri ve kalabalık nüfus gibi birçok faktör, gürültü kirliliğinin artmasına neden oluyor. Bu durum ise insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, gürültü kirliliğine karşı çarpıcı bir çözüm önerisi sunuyor.

Hızla artan şehirleşme ve sanayileşmenin yanı sıra büyükşehirlerde trafik kirliliği sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, "45 desibelin üzerinde hissettiğimiz ses, gürültü, sizi yavaş yavaş sinirli, yorgun yapabilir" diyerek uyarılarda bulundu" dedi.

Öztürk, gürültüye karşı yeşil koridor önerisinde bulundu. Peki yeşil koridor nedir? Öztürk, bu sorunun cevabını şu sözlerle anlattı:

"Gürültü kirliliğini önlemek için caddelerimizi yeşil koridorlara dönüştürmemiz lazım. Ağaclandırmamız, yeşil alanlara dönüştürmemiz, caddelerin kenarındaki bütün alanları sarmaşıklarla donatmamız lazım. Sarmaşık gibi bitkiler ciddi şekilde absorbe eder. Böylece daha az sesin yayılması sağlanır. Ağaçlar ve yeşil alanlar sesi emer, binalara ve insanlara gürültüyü ulaştırmaz."

SAĞLIK PROBLEMLERİ YARATABİLİYOR

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Ayça Çiprut, gürültünün işitmenin yanı sıra uykuyu da olumsuz etkilediğini belirterek, “Kardiyovasküler sistem problemleri yaratabiliyor, dikkat dağınıklığı, huzursuzluk ve kaygı, endişenin artmasına sebep olabiliyor. Sağlıklı uyku için 30-35 desibeli geçmemesi gerekiyor. Günlük bir ofiste çalışıyorsanız 50-55 desibel arasında olabiliyor. Hastanelerde ve okullarda ise bu düzeyin daha düşük olması gerekiyor” diye konuştu.

Yaşam Haberleri