Devetabanı bitkisi, yaraları iyileştirmesinin yanı sıra birçok sağlık sorunu için de kullanılıyor. Bu bitki çok sık karşılaşabileceğiniz, yeşil bir bitkidir. En önemli özelliği olan yaraları iyileştirmeyi nasıl gerçekleştirir? Ne kadar kullanılmalı? Devetabanı nasıl yetiştirilir?
Devetabanı nedir?
Bileşikgillerden geniş yapraklı olan devetabanı, yetiştirilmek için toprak ayrımı yapmaz. Çiçekleri, yapraklarından önce açan bu bitki, altın sarısı renktedir. Çiçekleri Nisan'da, yaprakları ise Haziran ve Temmuz aylarında toplanıp, kurutulur. Tıp alanında çiçekleri ve yaprakları kullanılır.
Devetabanı nasıl kullanılmalı?
Devetabanı bitkisinden 1 çorba kaşığı alınarak, 400 gr kaynar suda haşlanır. Bu su, yaklaşık 1 saat bekletilir. Günde 4 defa olmak üzere yemeklerden önce birer çay bardağı içilir. Alerjen bir durumunuzun olmamasına dikkat etmeniz şarttır.
Devetabanı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır?
Sulama:
Bu bitkiyi sularken kireçsiz su kullanmanız önerilir. Suyun dinlendirilmesi de gerekir.
Suyun sıcaklığı oda sıcaklığında olmalıdır. Kaynamış ve dinlenmiş suyu da devetabanına verebilirsiniz.
Toprağın nemli kalması oldukça önemlidir. Tropik bir bitki olduğu için kuruluğu da çamuru da sevmez.
Konumlandırma:
Devetabanını evde ya da salonda yarı gölgeli köşelerde bırakmalısınız.
Güneşi doğrudan almayı sevmeyen bir yapısı vardır. Bu nedenle güneşin gördüğü ancak dik şekilde değmediği yerler bitki için uygundur. Rüzgarı da şiddetli olarak almamalıdır. Salon ya da balkonda köşe noktalarda saksı konumlanabilir.
Saksı Seçimi:
Devetabanının saksı değişimi sık sık yapılmalıdır. Her sene eski saksıdan bir boy büyük saksıya geçiş sağlanmalıdır. Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinin kendini iyi hissetmesi için dar saksılar kullanılmamalıdır.
Budama:
Devetabanını bazen budanarak ölü yapraklar alınmalıdır. Budama sırasında yaprakların zayıfladığını gözlemliyorsanız; toprağa vitamin verebilirsiniz.
Destek çubuğu kullanarak boş kalan yaprakların yeri de doldurulabilir. Ağır ve büyük yaprakların güçlenmesi için bu yönteme başvurulabilir.