ABD'li yetkililer, Güneş’ten kopan büyük bir plazma topu ve manyetik alanın bugünden (10 Ekim) itibaren Dünya'ya çarpmasının beklendiğini ve çeşitli bölgelerde aurora (kutup ışıkları) gözlemlenebileceğini açıkladı.
Plazma topunun gelişi Güneş’in 11 yıllık döngüsünün zirve döneminde gerçeklişiyor. Mayısta yaşanan jeomanyetik fırtınalar ve kutupların dışındaki bölgelerde bile gökyüzünde renkli ışıkların oluşmasına neden olmuştu.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), fırtınanın Doğu Zaman Dilimi'ne göre sabah veya öğle saatlerinde etkili olmasının beklendiğini ve ertesi güne kadar sürebileceğini belirtti.
BİR CİSİM YAKLAŞIYOR
Güneş'ten plazma topu olarak da ifade edilen fırlayan koronel kütle ejeksiyonunun (CME) saatte 4 milyon kilometre hızla Dünya'ya yaklaştığı bildirildi. Güneş fırtınası olarka da tabir edilen G4 seviyesinde jeomanyetik fırtına uyarısı yapılırken fırtınanın şiddeti henüz kesinleşmedi.
TRT Haber'in haberine göre; bu tür fırtınalar, elektrik şebekeleri ve uydu sistemleri üzerinde risk oluşturabilir. 2003’teki "Cadılar Bayramı Fırtınaları" İsveç'te elektrik kesintilerine, Güney Afrika’da ise enerji altyapısında zarara yol açmıştı. Mayıs ayındaki fırtınalar, ABD’nin Ortabatı bölgesinde tarımda kullanılan GPS sistemlerini etkilemişti.
Yetkililer, auroraların şehir ışıklarından uzak bölgelerde daha net izlenebileceğini ve dijital kameraların, çıplak gözle görülmeyen ışıkları görüntüleyebileceğini kaydetti.