Deniz Suyu İçme Suyu Olarak Kullanılır Mı?

Muğla'nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum'da kenti besleyen Mumcular Barajı'nda su seviyesi yüzde 17, Geyik Barajı'nda ise yüzde 58'de kaldı. Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, "Tuzlu deniz suyu içme suyu olarak kullanılır mı?" sorusunu yanıtladı.

Bodrum'da sonbahar ve kış mevsimlerinde yetersiz yağış nedeniyle barajların dolmamaması, turizm sezonunun başlaması ve artan sıcaklıklarla birlikte içme, kullanma ve sulama suyu sıkıntısı yaşanıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum'daki su sorununun çözümü için iki önemli alternatifin tartışıldığını söyledi.

Bu alternatiflerden ilki Ekinambarı bölgesindeki hafif tuzlu kaynaktan arıtılan suyun Mumcular Barajı'na verilmesi. Doç. Dr. Özçelik, bu yöntemin maliyetli ve çevreye zarar verebilecek bir yöntem olduğunu belirterek, arıtılmış suyun tekrar bir rezervuara verilmesiyle kayıp kaçak miktarının artacağına ve barajların kirlenmesine yol açacağına dikkat çekti.

İkinci alternatif ise Turgutreis'te 100-150 bin kişilik nüfusa yönelik denizden su arıtma tesisinin kurulması. Doç. Dr. Özçelik, bu yöntemin de oldukça maliyetli olduğunu ve arıtılmış suyun gerekli mineralizasyon seviyesine eriştirerek insan sağlığı açısından tehdit olmayacak bir değere eriştirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

TUZLU DENİZ SUYUNUN KULLANIMI İÇİN 3 ÖNEMLİ BAŞLIK

Deniz suyunun arıtılarak Mumcular Barajı'na verilmesinin gündeme geldiğini belirten Doç. Dr. Özçelik, "Durumun hassasiyetinin çok iyi anlaşılmadığını düşünüyorum. Bir içme ve sulama suyu rezervuarına tuzlu deniz suyunun doğrudan deşarjı kabul edilebilir bir durum değil. Tuzlu deniz suyunun kullanılabilmesi için 3 önemli faktörden söz edebiliriz. Bunlardan birincisi maliyet ve arıtma çok yüksek bir maliyetle meydana gelebiliyor.

İkincisi atıkların düzgün ve çevreye zarar vermeden bertarafı. 3'üncü olarak arıtılmış suyun gerekli mineralizasyon seviyesine eriştirerek insan sağlığı açısından tehdit olmayacak bir değere eriştirilmesi. Tüm bu süreçler yüksek maliyet gerektiriyor. Burada arıttığınız suları tekrar bir rezervuara vererek toplam kayıp kaçak miktarını çok büyük miktarda arttırmış oluyorsunuz. Ayrıca yüksek kalitedeki suyun kalitesini düşürmüş oluyorsunuz, rezervuarınızı kirleterek şebekenize ve sulamanıza tuzlu su temin etmiş oluyorsunuz.

Bu noktada bölgedeki barajlardan temin edilecek suyla yüksek maliyetlerle temin ettiğiniz arıtılmış tuzlu su oranı oldukça düşük kalıyor. Bunları bir bütün olarak düşünüp kayıp kaçakları minimize edecek çevre ve insan sağlığı açısından su kalitesini yüksek tutarak maliyetleri minimize edecek çözümlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Özçelik, Bodrum'daki su sorununun çözümü için kayıp kaçakları minimize edecek, çevre ve insan sağlığı açısından su kalitesini yüksek tutacak ve maliyetleri minimize edecek çözümlerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Ekinambarı bölgesindeki hafif tuzlu kaynaktan arıtılan suyun Mumcular Barajı'na verilmesi ve Turgutreis'te denizden su arıtma tesisinin kurulması konusundaki görüşlerini savunmaya devam ediyor.

Yaşam Haberleri