Demans Nedir?
Demans öğrenme, bellek, oryantasyon, dil fonksiyonları ve kişilik gibi mental fonksiyonların bozulması ile sosyal ve iş hayatını etkileyen, santral sinir sisteminin progresif nörodejeneratif bir hastalığıdır. Demanslı bireylerde hafıza ve yürütücü işlevlerde bozulma, duygu kontrolü ve çevreye olan ilginin azalması gibi temel klinik özellikler görülür.Hastalık sinsi başlar ve ilerleyici özellik gösterir. Dünya genelinde 2010 yılı için 35,6 milyon demanslı birey bulunduğu saptanmıştır.
Demans Belirtileri Nelerdir?
Demans hastalığı, sinsi başlangıçlıdır ve sürekli ilerleme eğiliminde olan bir hastalıktır. Teşhisten sonra 5-15 yıl içinde ileri evreye ulaşır. Demans belirtileri üç evrede incelenir.
Demansın erken evresi: Basit unutkanlıklar, öğrenme güçlüğü, soru ya da cümle tekrarları, kişilik değişiklikleri, ilgi kaybı, ilgisizlik, aldırmazlık, eşyaları kaybetme görülür.
Demansın orta evresi: Unutkanlıkta artış, kişisel hijyende bozulma, dağınıklık, kişilik değişikliklerinde artış, gece huzursuzlukları, uyku bozuklukları, uyuyamama, iletişim azalması, kaybolma eğilimi görülür.
Demansın ileri evresi: Başkalarına bağımlılık, idrar ya da gaita kontrolünde kayıp, hareket bozuklukları, düşme, yavaş yürüme, konuşamama, yatağa bağımlılık, öz bakımın yapılamaması, saldırganlık, çok yakınların bile tanımaması görülür.
Demansı Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Demansa karşı koruma sağlayan en etkili besin yumurtadır. Yumurta bir çok insanın severek tükettiği bir besindir. Ancak protein deposu yumurtayı kahvaltıda yemek çok daha dirençli ve sağlıklı olmayı sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre kahvaltıda yumurta yemek, özellikle yaşlandıkça, kemiklerinizi ve kaslarınızı iyi durumda tutmak ve Alzheimer'a karşı koruma sağlamaktadır.
Et ve baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalarla dolu bir diyetin beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürdü. Günde 54 gramla sınırlandırılmış protein yiyenlerin, yaklaşık 118 gram yiyenlere kıyasla beyinlerinde yüksek amiloid seviyelerine sahip olma olasılığının 12 kat daha fazla olduğu ileri sürüldü.
Okumak, bulmaca çözmek, sudoku, kağıt oyunları, satranç, puzzle, kelime oyunu gibi zihni aktif tutacak faaliyetler yürütmek. Bol güneşe maruz kalmak ve gıda ve vitamin takviyeleri almak (B, C, D, E vitaminleri) Sigara ve alkol tüketmek birçok sağlık sorunlarının kaynağıdır. Egzersiz ve spor yapmak, kilo vermek, düzenli ve sağlıklı beslenmek demans riskini azaltır
Düzenli Yumurta Tüketiminin Faydaları
Yumurtanın birden çok faydası bulunmaktadır, proteinler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan yumurtayı, her gün gereken miktarda tüketmek vücudunuzda meydana gelebilecek rahatsızlıklara karşı daha dirençli tutar. Yumurtanın sağladığı diğer faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- İçeriğinde bulunan amino asit ile bedeni beslemektedir.
- Yumurta içeriğinde birden fazla vitamin ve mineral barındırır.
- İyi kolesterolü arttırır, kalp sağlığını korur.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Kas ve kemiklerin gelişimini sağlar.
- Göz sağlığı korunur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Beyin sağlığı için oldukça faydalıdır.
- Bedenin demir oranını yükseltir.
- Bedenin protein gereksinimini karşılar.
- Çocukları enfeksiyonlardan korur.
- Obezite riskini azaltmaktadır.