Dakikada kaç kez göz kırptığınız bu sağlık sorununu ele veriyor

Ortalama olarak, çoğu yetişkin dakikada yaklaşık 14 veya 17 kez göz kırpar; bu, gözleri nemli tutmak ve kornea yüzeyini temizlemek için gereklidir. Ancak az ya da çok göz kırpmak, bağışıklık bozukluklarından Parkinson hastalığına kadar bir şeylerin doğru gitmediğinin işareti olabilir.

Araştırmalar, Amerikan Parkinson Hastalığı Derneği'ne göre, Parkinson hastası bir hastanın dakikada ortalama göz kırpma sayısının dakikada bir veya iki defaya kadar yavaşlayabildiğini göstermiştir.

Araştırmalar, doğal olarak göz kırpma hızımızın beyindeki dopamin aktivitesini yansıttığını buldu.

Dopamin seviyemiz ne kadar düşükse, bir konuya o kadar çok odaklanırız ve gözlerimizi o kadar az sıklıkta kırparız.

Parkinson hastalığının ayırt edici bir özelliği, dopamin üreten sinir hücrelerinin kaybıdır; bu durum, daha yavaş göz kırpma ve ellerin titremesi gibi semptomlara neden olabilir.

Parkinson hastalarının çoğunda hastalık 60 yaşından sonra gelişir, ancak erken başlangıç ​​50 yaşından önce de ortaya çıkabilir.

Daha yavaş göz kırpmak Parkinson hastalığının erken bir belirtisi olabileceği gibi hareketlerde genel bir yavaşlama ve gömleğin düğmelerini iliklemede zorluk gibi koordinasyon zorlukları da olabilir.

Daha az göz kırpmak, tiroid hormonlarının aşırı üretimiyle sonuçlanan Graves hastalığının bir işareti de olabilir.

Semptomlar geniş kapsamlıdır ancak ellerde veya parmaklarda hafif bir titreme, ısıya duyarlılık, kilo kaybı, genişlemiş tiroid bezi, şişkin gözler ve kaval kemiği veya ayaklarda kalın, kırmızı deriyi içerebilir.

GRAVES HASTALIĞININ BELİRTİSİ OLABİLİR

Graves hastalığı her yaşta ortaya çıkabilir ancak en sık 20 yaş üstü kadınlarda görülür.

Vakaların yarısından fazlasında hastalık gözleri etkiler.

Bu durum vücudun hastalıklarla mücadele eden bağışıklık sistemindeki bir arızadan kaynaklanıyor ancak bilim insanları bunun olacağından emin değil.

Graves hastalığı olan kişilerin göz kapaklarında sıklıkla genişleme olur. Göz küresinin dışarı çıkması ve göz kapaklarının geri çekilmesi birlikte göz korneasının kurumasına ve hasar görmesine neden olabilir.

Bu, göz kapaklarının çok sıkı olması nedeniyle daha az sıklıkta göz kırpmaya yol açar. Şiddetli vakalarda, koruma eksikliği nedeniyle korneaların yara almasına neden olabilir.

ALERJİLER GÖZ KIRPMA SAYISINI ARTIRABİLİR

Alerjiler ayrıca göz kırpma sıklığını da artırabilir.

Polen veya toz gibi yabancı cisimler göze girdiğinde, gözün ön kısmını kaplayan ve göz kapaklarının iç kısmını kaplayan mukoza olan konjonktivanın pürüzlenmesine neden olabilir.

Bu sulanmaya, kaşınmaya neden olabilir ve göz kırpma refleksinin aşırı uyarılmasına neden olabilir.

Sık sık göz kırpmak Tourette sendromuyla ilişkili bir motor tik de olabilir.

Motor tikler abartılı veya sürekli göz kırpma gibi ani, kontrol edilemeyen hareketlerdir.

Tourette tikleri neredeyse her gün, günde birçok kez ortaya çıkar.

Yaşam Haberleri