Soğuk havaların başlamasıyla birlikte sabahları apartman pencerelerinin iç kısmında sıklıkla yoğuşma oluşur. Bu, yılın herhangi bir zamanında gerçekleşebilir, ancak daha çok yüksek nem, sonbahar ve kış aylarının karakteristik özelliğidir. Sıcaklıktaki keskin düşüş ve yağışlı hava, evdeki nem için son derece uygun koşullar yaratır
. Nem dairenin dekorasyonuna ve mobilyalara zararlıdır. Yüksek nem, parke, ahşap ve deri ürünlerini tam anlamıyla öldürür. Ayrıca sabit nemde laminat, kontrplak ve alçı levhadan zehirli formaldehit gazı yayılır.
Yüksek nem seviyelerinde enfeksiyonların gelişmesine ek olarak küf ve ev akarları aktif olarak çoğalır. Bütün bunlar alerjilerin, astımın, öksürüğün ve diğer semptomların alevlenmesine yol açabilir. "Ayrıca, duvarlarda mantar izleri görüldüğünde, ev sakinleri solunum yollarında daha ciddi sağlık sorunları ve hatta sinir sistemi bozuklukları yaşayabilir.
Ev sahiplerinin pencereleri asla açmaması ve perdeleri sıkı çekmesi nedeniyle havalandırmanın zayıf, nemin yüksek olduğu apartmanları seven bir diğer mantar ise Cladosporium küfüdür.
Evdeki nem nasıl giderilir?
· Kısa süreliğine ama daha sık havalandırma sağlayın.
· Özellikle nemin yüksek olduğu alanları belirleyerek inceleme yapın.
· Dolapları ve rafları aşırı doldurmayın, aksi takdirde küf daha çabuk ortaya çıkar.
Soğuk geldiğinde, ısınmak için pencereleri kapatıyoruz, havalandırma açıklıklarını kapatıyoruz, perdeleri indiriyoruz ve daireye temiz hava girmesine izin vermiyoruz. Böylece farkında olmadan evlerimizde gerekli havalandırmayı engellemiş oluyoruz. Bu, daha sonra küf oluşumunu teşvik eden yoğuşma oluşumuna yol açar. Apartmandaki nem seviyelerini normalleştirmek için her şeyden önce iyi hava değişiminin, yani temiz hava girişinin ve neme doymuş havanın uzaklaştırılmasının sağlanması gerekir. Doğru, bu bir uzman gerektirecek, bu görevle kendi başınıza baş etmek kolay değil. Komple bir havalandırma sisteminin kurulması gerekli olacaktır.