Daha Sık Tüketmek İçin Bir Neden: Tansiyonu dengeleyen, kemikleri güçlendiren, cildi parlaklaştıran bir sonbahar sebzesi...

Yer elması diğer sonbahar ve kış sebzeleri kadar tüketilmeyen bir sebze... Yararlarını bilip bol bol tüketmekte fayda var. Ülkemizde de yetişen yer elması sebzesi ile lezzetli yemekler ve salatalar hazırlamak mümkün...

Yer elması demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından çok iyi bir besin kaynağıdır. Ayrıca düşük kalorili, lif bakımından zengin bir sebze ve kan basıncı ile kandaki şeker oranını dengeleyen bir tür karbonhidrat olan inülin maddesini de içeriyor. Diyabetiklere patatese alternatif olarak öneriliyor.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer elmasının yararlarının çok fazla olduğunu belirtmek mümkündür. Bununla beraber bu yararlar hakkında bilgi vermek önemli olacaktır. Yer elmasının faydaları;

- Oldukça yüksek oranda B ve C vitamini içermesinden ötürü bağışıklığa direnç sağlar.

- Kolon kanseri başta olmak üzere bütün kanser türlerine karşı koruma sağlar.

- Bağışıklığı güçlendirir.

- İçeriğinde demir minerali olmasıyla kansızlığı önler.

- İdrar söktürür.

- Potasyum açısından zengin olduğundan kalp- damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

- Basurun şikayetlerini en aza indirger.

- Kabızlığı giderir.

- Yer elmasının cilde iyi geldiğini söylemek doğru olacaktır. Yer elması, cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Yer Elması Nasıl Yenir?

Yer elmasını zeytinyağlı yemeğini yaparak, çiğ olarak salatalara rendeleyerek veya fırında pişirerek sofralarınıza taşıyabilirsiniz. İşte size iki farklı lezzetli yer elması tarifi:

Zeytinyağlı Yer Elması Tarifi

Malzemeler

  • Yarım kg yer elması
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet küçük boy havuç
  • 1 adet patates
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon
  • Tuz
  • Sıcak su

Yapımı

  1. Yer elmalarını güzelce yıkayalım. Kabuğunu soyalım. Patates gibi yemeklik doğrayalım.
  2. Soğanı ve sarımsağı küp küp doğrayalım.
  3. Uygun bir tencereye biraz zeytinyağı dökelim.
  4. Soğanı ekleyip biraz çevirelim.
  5. Şekeri de ilave edelim.
  6. Havucu ve patatesi de ufak ufak doğrayalım.
  7. Tencereye ilave edelim.
  8. Biraz da bu şekilde kavuralım.
  9. Yer elmalarını da ilave edelim.
  10. Limon suyu ve tuzu da ilave edip üzerine çıkmayacak şekilde sıcak su ekleyelim.
  11. Kaynamaya başladıktan sonra 25-30 dakika kadar kısık ateşte pişirelim.

Fırında Yer Elması Tarifi

Malzemeler

  • Yarım kg yer elması
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Tuz

Yapımı

Bu tarifi sevdiğiniz baharatlarla zenginleştirebilirsiniz. Sarımsak yerine sarımsak tozu ekleyebilir, seviyorsanız acı pul biberi artırabilirsiniz.

  1. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra yıkayıp kurutup iri parçalara ayırdığınız yer elmasını soslayın.
  2. Fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye yer elmalarını yayın.
  3. 180 derece fırında 30-35 dakikada pişecektir. Aynı tarifi airfryerda pişirerek de deneyebilirsiniz.

Yaşam Haberleri