Arapgir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Türk Patent ve Marka Kurumu, belediyenin başvurusunu yaptığı "Arapgir balıklı pilavı"nı coğrafi işaret belgesiyle tescilledi.
"Arapgir balıklı pilavı", sazan balığı veya alabalığın tereyağında kavrulmuş kuru soğan, domates, biber ve domates salçasının içine baharat ve pilavlık bulgurun ilave edilmesiyle elde edilen harçla doldurulup pişirilmesiyle hazırlanıyor.
ARAPGİR BALIKLI PİLAVI NASIL YAPILIR?
Arapgir balıklı pilavının hazırlanışı, geleneksel tariflere sadık kalınarak şu adımlarla gerçekleştiriliyor:
İnce doğranmış kuru soğan, 250 gr tereyağı ile pembeleşene kadar kavrulur.
Üzerine domates salçası, küp doğranmış domates ve yeşilbiber eklenerek karıştırılır.
Karışıma 200 gr pilavlık bulgur, tuz, karabiber ve Arapgir’e özgü Mor Reyhan eklenerek yaklaşık 3 dakika kavrulur.
Temizlenip yıkanan balıkların içleri bu harçla doldurularak pişirme kabına yerleştirilir.
Balıkların üzeri 300 gr bulgur ile kapatılır ve sıcak su eklenerek kapağı kapatılır.
Kısık ateşte yaklaşık 30 dakika pişirilir.
Servis öncesinde eritilmiş 100 gr tereyağı üzerine gezdirilir.
Her porsiyon bir balık ve yanındaki pilav ile sunulur, isteğe göre üzerine doğranmış maydanoz eklenebilir.
Arapgir mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan bu lezzet, coğrafi işaret tescili ile birlikte daha geniş kitlelere tanıtılacak ve korunacaktır.