Çocuklar Doğayı Korumayı Nasıl Öğrenecek?

Çocuklarınız sizin küçük kopyalarınız. Hayatı, dünyayı sizin yaptıklarınızla tanıyorlar. Eğer onlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsanız elinizden geleni değil, daha iyisini yapmanıza ihtiyaçları var!*Kendi...

Çocuklarınız sizin küçük kopyalarınız. Hayatı, dünyayı sizin yaptıklarınızla tanıyorlar. Eğer onlara daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyorsanız elinizden geleni değil, daha iyisini yapmanıza ihtiyaçları var!

*Kendi dişinizi ve çocuğunuzun dişini fırçalarken suyu kapatın.

*Bir odadan çıkarken mutlaka ışığını kapatın.

*Kullanmadığınız zaman bilgisayarınızı, TV’nizi, elektronik oyunları kapatın.

*Bilgisayarınızı kısa süreli olarak kuullanmayacaksanız enerji tasarrufu moduna ayarlayın.

*Plastik su şişeleri, gazeteler ve dergiler geri dönüşüm için ayırmayı unutmayın.

*Gece çocuğunuzun odasındaki perdeleri sıkıca kapatın.

*Çocuğunuz buzdolabını açabilir yaşa geldiği andan itibaren onun almak isteyeceği yiyecekleri ön raflara yerleştirin. Daha çabuk istediğine ulaşan ve alan çocuk kapısını kapatır ve daha az enerji boşa gider.

*Bunun dışında, kağıt tüketiminde de tasarrufa gidilmeli. Atılan çeyrek kartonlar, üç-beş satır yazılmış kağıtlar, biraz küçülmüş kurşun kalemler konusunda daha hassas olunmalı. Bu tarz tüketimlerde ormanlara dikkat çekilmeli ve çocuğun yapılan israfı anlaması sağlanmalı.

*Ekmek gerektiği kadar alınmalı, fazla kaldıysa değerlendirilmesi çocukla birlikte yapılmalı. Örneğin; yumurtalı ekmek, köfte için hazırlama, tatlı yapma gibi değerlendirmeler, çocuk için hem eğitici hem de eğlenceli olabilir. Küflenmiş ekmek de ıslatılarak kuşlara verilebilir.

*Okunmuş kitapların ihtiyacı olanlara verilmesi, az kullanılmış giysilerin gereken yerlerde ihtiyaç sahiplerine verilmesi gibi konularda çocukla bir bütün olarak çalışılırsa, sosyal sorumluluğa da destek verilmiş olur.

*Çocukların enerji olmazsa nasıl bir hayatımız olur fikrine sahip olabilmesi için ona mum ışığı deneyimi yaşatmak yerinde olur. Enerji konu olunca aileler “Nasıl olsa ödemesini yapabiliyorum” dememeli.

Yaşam Haberleri