Neden oynayalım? İlk oyunlar bağları ve beyni geliştirir...
Yaşamın ilk birkaç yılında oyun neden önemlidir?
Yaşamın ilk birkaç yılında beyinde bir milyondan fazla yeni sinir bağlantısı kurulur. Ve bu sinir bağlantılarının budanması onları daha verimli hale getiriyor. Bu süreçler kelimenin tam anlamıyla beyni inşa eder ve çocuğun hayatının geri kalanında nasıl çalışacağına rehberlik eder. Biyoloji - özellikle genetik - bunu etkilerken, çocuğun çevresi ve deneyimleri de bunu etkiler.
Bebekler ve çocuklar duyarlı bakımla gelişirler: Çocuğun ve bakıcının sevgi dolu, besleyici bir şekilde birbirlerine tepki verdiği ve birbirleriyle etkileşime girdiği ileri geri etkileşimler, binanın temel yapısıdır. Sağlıklı, mutlu, yetkin ve başarılı bir yetişkine dönüşme şansı daha yüksek olan sağlıklı bir beyin ve mutlu bir çocuğun blokları.
Oyun, duyarlı bakım vermenin en iyi yollarından biridir. Oyunun faydalarını en üst düzeye çıkarmak için:
Tüm dikkatinizi verin. Telefonu bir kenara bırakın, çoklu görev yapmayın.
Karşılıklı olun. Bu "hizmet et ve geri ver" kısmı. Küçük bebekler bile bakıcılarıyla etkileşime girebilir ve sizin de teşvik etmek istediğiniz şey budur. Eşit şekilde karşılıklı olması gerekmez - bebeğiniz sadece gülümserken veya cıvıldarken siz cümleler halinde konuşuyor olabilirsiniz - ancak buradaki fikir, oyuna tepki verme yeteneği kazandırmaktır.
Gelişim aşamalarına uyum sağlayın. Bu şekilde çocuğunuz tamamen derse dahil olabilir ve siz de onun gelişimini teşvik edebilirsiniz.
Bebeklerle oynamak için harika oyunlar: 6 ila 9 ay
Gelişen Çocuk Merkezi'nde ebeveynlerin farklı yaşlardaki çocuklarıyla oynayabilecekleri belirli oyunlar hakkında harika fikirler ve broşürler bulunmaktadır.
6 aylık ve 9 aylık bebekler taklit ve dilin diğer yapı taşlarını öğreniyorlar. Ayrıca hareketi öğrenmeye ve etraflarındaki dünyayı keşfetmeye başlıyorlar.
İşte bu yaş grubu için bazı oyun fikirleri
- Oyuncakları bir battaniyenin veya başka bir oyuncağın altına saklama oyunları oynayın ve ardından onları "bulun" veya bebeğin bulmasına izin verin.
- Taklit oyunları oynayın: Örneğin bebeğiniz dilini çıkardığında siz de yapın. Daha büyük bebekler alkışlamak veya vurmak gibi şeyleri taklit etmeye başlayacak ve yetişkinlerin bunu onlarla yapmasını seveceklerdir.
- Kelimeler ve hareketlerle hareket içeren şarkılar söyleyin.
- Oyuncakları bir kovaya koyup dışarı çıkarmak veya düşürüp "boom!" demek gibi nesnelerle basit oyunlar oynayın.
- Küçük çocuklarla oynamak için harika oyunlar
- 12 ay ile 18 ay arasında, küçük çocuklar daha fazla dil ve hareket becerisi kazanıyor ve taklit etmeyi seviyorlar. Yapabilirsiniz:
- Bloklarla oynayın, basit şeyler inşa edin ve bunları bir araya getirin.
- Bebeklerle veya doldurulmuş hayvanlarla yaratıcı oyunlar oynayın veya telefon görüşmeleri yapıyormuş gibi yapın.
- Küçük kaleler ve tırmanmak ve oynamak için yerler inşa etmek için yastık ve battaniyeleri kullanın.
- Kendinizi bebeğin yanında bir battaniyenin altına saklamak gibi basit bir saklambaç oynayın.
- Hareket ve etkileşim içeren şarkılar söylemeye devam edin.
- Birlikte gezilere çıkın ve dünyayı keşfedin. Bir bebek için sadece markete gitmek bile bir macera olabilir. Her şeyi anlatın. Bebeğinizin anlamadığı kelimeleri kullanma konusunda endişelenmeyin; eninde sonunda anlayacaklardır ve birçok farklı kelime duymak onlar için iyidir.
- 2 veya 3 yaşındaki daha büyük çocuklar bu oyunların daha karmaşık versiyonlarını yapabilirler. Eşleştirme, sıralama ve sayma oyunlarının yanı sıra "lideri takip et" gibi taklit ve hareket oyunlarını da oynayabilirler (bu oyunla oldukça yaratıcı ve aptal olabilirsiniz).
- Mümkün olduğu kadar kendinizi oynamaya ve eğlenmeye verin. İş ve ev işleri bekleyebilir ya da küçük çocukları ev işlerine dahil ederek bunu ikiniz için daha eğlenceli hale getirebilirsiniz. Sosyal medyayı kontrol etmek kesinlikle bekleyebilir.
Çocuğunuzla oynamak çocuğunuzun geleceğine yapılan bir yatırımdır ve ilişkinizi kurmanın ve ikinizi de mutlu etmenin harika bir yoludur.