. The New York Post'un haberine göre uzmanlar, cips ve dondurmanın nikotin, alkol kadar bağımlılık yapıcı olduğunu söylüyor.
36 ülkeden 281 kişiyle yapılan yeni bir araştırma, yetişkinlerin yüzde 14 kadarının aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu ortaya çıkardı.
Sosis , dondurma, atıştırmalıklar, alkolsüz içecekler ve şekerli tahıllar gibi aşırı işlenmiş gıdaların bilişsel gerileme, kanser, psikolojik sorunlar ve hatta erken ölümle bağlantılı olduğunu bildiğimizde bu bulgu şok edici .
Çalışma yazarları BMJ'de yayınlanan bulgularında " Ultra işlenmiş gıdalarda sıklıkla bulunan rafine karbonhidrat ve yağ kombinasyonunun, bu gıdaların bağımlılık potansiyelini artırabileceği görülüyor " diye yazdı.
Araştırmanın yazarlarından Chris van Tuleken, The Guardian'a " aşırı işlenmiş gıdaların birçok insan için bağımlılık yaptığını " söyledi.
Tüleken, " İnsanlar yemeğe bağımlı hale geldiğinde, bu neredeyse her zaman aşırı işlenmiş yiyeceklerdir " diye ekledi. Bunun neden böyle olduğu bir sır olarak kalıyor. Bilim insanları yalnızca bir bileşenin bağımlılık yaratabileceğinden şüpheleniyor.
Araştırma ekibi, " Yüksek düzeyde işlenmiş gıdaların tüketilmesi, zamanla azalan bir dopamin akışına neden oluyor ve bu da, alkol veya uyuşturucu bağımlısı olan birine benzer şekilde, ani bir istek döngüsüne yol açıyor ve bağımlılık yapan ürünler herkeste aynı etkiyi yapmıyor.”dedi.
Bilim adamı, " İnsanların neredeyse yüzde 90'ı alkol deneyip bağımlılık geliştirmeyebilir. Yani biri bir avuç cips yiyip doyabilir, biri ise o kadar şanslı olmayabilir. " diyor
Çoğu gıda ölçülü olarak güvenlidir. Kalorilerimizin yüzde 10 ila 20'sinden fazlasının işlenmiş gıdalardan gelmemesi gerektiğini belirtiyor.