Cilveli Kahvenin Hikayesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Cilveli kahve Manisa yöresine özgü olduğu bilinen bir kahve çeşididir. Yapımı aynı Türk kahvesi gibi olsa da sunumu aşamasında öğütülmüş badem kullanılır. Osmanlı zamanından kalma bu gelenek kızın gelen görücüye gönlünün olduğu anlamına gelir.

Patenti alınan cilveli kahve evde yapılabileceği gibi Manisa'da bulunan Yeni Han'da içilebilir. Bakır cezve ve ateş üzerinde pişirilen bu kahve gerçek Türk kahvesinden sunumu ve tüketiliş şekliyle ayrılır. Cilveli kahve bol köpüklü yapılır. Üzerine eklenen badem çekilmez, dövülür ve iri bırakılır. Bademlerin dibe çökmeme nedeni ise çifte kavrulmuş kahve çekirdeğidir.

Özellikle belirtmek gerekir ki badem toz gibi değil iri bir şekilde dövülüyor. Bu aşamada bıçaklı bir aletle öğütülerek değil, dövülerek parçalanması, bademin lezzetini daha da ortaya çıkarır

Cilveli Kahve Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 2 kahve fincanı su
  • 2 Tatlı kaşığı Türk kahvesi (tepeleme)
  • Şeker (Sade kahve seviyorsanız şeker eklemeyin orta şekerli kahve için her fincan için bir çay kaşığı şeker ekleyebilirsiniz)

Üzerine;

  • Çifte kavrulmuş öğütülmüş badem

Yapımı

  1. Öncelikle cezveye kahve fincanıyla su ekleyin. Üzerine kahve ve şeker ekleyin.
  2. Çok fazla karıştırmadan pişmeye bırakın. (Köpüğü bol olması için)
  3. Fincanlara kahve köpüğünden alıp bir taşım daha pişirin ve kahveyi fincanlara paylaştırın.
  4. Üzerine çifte kavrulmuş bademleri ekleyin.
  5. Kahvenizi lokum, çikolata gibi sevdiğiniz yiyeceklerle servis edebilirsiniz.

Yaşam Haberleri